Deda Mraz - Dolazak kući u posetu deci

Simpatični punački deka u crvenom odelu, sa dugom belom bradom, sinonim je za Novu godinu i Božić i sva deca mu se raduju. Kraj kalendarske godine vreme je kada se sumiraju rezultati i utisci i kada Deda Mraz odlučuje koja deca su bila dobra. Po pravilu, dobru decu sleduju paketići, dok se onoj, koja nisu poslušna, često preti da im Deda Mraz neće doneti poklone.

Deda Mraz / Foto: freepik.com, gpointstudio
Deda Mraz / Foto: freepik.com, gpointstudio

Lik Deda Mraza najverovatnije vodi poreklo iz starih religija germanskih i slovenskih naroda. Iako je danas prisutan u gotovo svim hrišćanskim zemljama, svaka kultura ga je oblikovala prema sebi i dala mu svoj lični pečat. Međutim, zbog komercijalizacije lika Deda Mraza, najčešće je predstavljen kao stariji čovek u crvenom kaputu, sa belom bradom, koji živi u Laponiji i leti po svetu saonicama koje vuku irvasi, a stvoren je po liku Svetog Nikole.

Deda Mraz - dolazak kući

Nekada je Deda Mraz posećivao decu u vrtićima, na priredbama koje su organizovane uoči Nove godine, a retko koje dete je imalo sreću da ugosti ljupkog deku u svom domu. Ukoliko i jeste, to su obično bili maskirani članovi porodice, ali retko ko je mogao da bude toliko uverljiv, da ga deca ne prepoznaju.

Poslednjih godina hit kod nas, ali i u svetu, jeste pozivanje Deda Mraza u kućnu posetu! Postoje agencije koje su specijalizovane za ovu vrstu usluge, a najviše agencija za iznajmljivanje Deda Mraza ima u Beogradu. Pored toga, Deda Mraza možete da iznajmite i u Novom Sadu i Nišu, ali i u nekim manjim gradovima u Srbiji. Postoje agencije koje se ovim poslom bave ozbiljno do te mere da za kostime angažuju vrhunske kostimografe, a Deda Mrazovi prolaze časove glume, kako bi bili što uverljiviji u svojoj ulozi.

Deda Mraz Beograd
Foto: freepik.com / gpointstudio

Evo kako cela stvar funkcioniše. Odlučili ste da nagradite svoje dete posetom Deda Mraza jer je tokom cele godine bilo poslušno, sređivalo je svoju sobu, ručalo je sve što spremite i imalo je dobre ocene. U dogovoru sa agencijom koja se bavi ovom sprecifičnom vrstom usluge, Deda Mraz će doći određenog dana, u određeno vreme i doneti detetu paketić koji ste prethodno pripremili. Prilikom ugovaranja posete, daćete neke od bitnih podataka svog deteta i dogovorićete se šta Deda Mraz treba da poruči detetu, kako bi bilo još poslušnije. Džabe vi pričate cele godine, nema to tu težinu kao kada dete čuje od Deda Mraza ono od čega su se vama osušila usta pričajući, zar ne?

Postoji i varijanta dolaska bez prethodne pripreme. Deda Mraz će znati samo ime i godine vašeg deteta i na licu mesta će proceniti kako da mu priđe. Svako dete je ličnost za sebe, a agencije koje se ozbiljno bave ovim poslom rade sa ozbiljnim ljudima, koji mogu da procene da li je dete stidljivo ili uplašeno i na osnovu toga mu i prilaze.

Cena dolaska Deda Mraza kući

Što je Nova godina bliža, to je viša i cena kućne posete Deda Mraza. Primera radi, ukoliko Deda Mraz dolazi kod vas u drugoj nedelji decembra, cena za pola sata boravka biće od 3.000 do 4.000 dinara. U trećoj nedelji decembra cena je od 4.000 do 5.000 dinara, a u poslednjoj nedelji godine cene se kreću od 5.000 do 9.000 dinara, u zavisnosti od dana. Razume se, poslednjeg dana godine platićete najviše.

Deda Mraz Novi Sad
Foto: freepik.com / gpointstudio

Poseta Deda Mraza firmama

Deda Mraz je i ranije dolazio u firme i zabavljao decu zaposlenih na novogodišnjoj dodeli paketića, ali je ulogu dragog gosta duge bele brade preuzimao neko od zaposlenih, sa lošim, jeftinim kostimom. Snalazilo se!

Sva sreća, deci vaših zaposlenih možete sada da piredite pravu čaroliju, uz "pravog" Deda Mraza! Ipak je Deda Mraz gospodin u godinama, malo jače građe i teško da može da ga glumi šlank tridesetogodišnjak, ili, ne daj bože, neko kao sa ove planetarno popularne fotografije iz Jugoslavije osamdesetih godina prošlog veka:

Deda Mraz u Jugoslaviji

Koliko košta poseta Deda Mraza firmama

Kao što je slučaj sa kućnom posetom, tako i cene posete firmama zavise od toga koliko je termin blizu Nove godine. Recimo da je cena posete tokom druge nedelje decembra od 5.000 do 6.000 dinara, tokom treće nedelje od 6.000 do 8.000, a tokom poslednje nedelje naplaćuje se od 8.000 do 12.000 dinara. Neke agencije cene formiraju i na osnovu broja dece sa kojom Deda Mraz treba da se druži. Trajanje posete je nešto kraće od sat vremena, a moguće je i duže, po dogovoru, uz odgovarajuću doplatu.

Poseta Deda Mraza sa pratnjom

Svi znamo da Deda Mraz ima i ženu, Babu Mraz i da je ponekad vodi sa sobom, da mu pomogne da podeli poklone dobroj deci! Pored nje, iz Laponije sa Deda Mrazom kreću i verni pomagači vilenjaci, koji su pažljivo pripremali i pakovali poklone tokom cele godine. Ukoliko pored Deda Mraza želite da ugostite i ostatak ekipe, to se dodatno naplaćuje. Cena se razlikuje od agencije do agencije, ali recimo da za svakog novog gosta morate da izdvojite od 5.000 do 10.000 dinara. Cene se takođe formiraju u zavisnosti od termina.

Razgovor sa Deda Mrazom

Pored tradicionalnog druženja sa Deda Mrazom, postoji i opcija telefonskog ili video razgovora sa njim! Na internetu mogu da se pronađu određeni sajtovi sa kojih možete da poručite ovu uslugu, a Deda Mraz će vas u dogovoreno vreme pozvati putem aplikacija kao što su Viber, Skype, WhatsApp i drugih koje omogućavaju video poziv. Naravno, uz prethodni dogovor, Deda Mrazu ćete dati podatke svog deteta i smernice o čemu da razgovara sa njim. Ova vrsta usluge je prilično povoljna, košta od 500 do 700 dinara, a vašem mališanu pružiće nezaboravno iskustvo!

Pismo od Deda Mraza

Kao što je slučaj kod razgovora sa Deda Mrazom, tako možete online da poručite i pismo od Deda Mraza, adresirano na vaše dete, sa personalizovanom porukom! Cena ove usluge je takođe od 500 do 700 dinara, a vaše dete će biti presrećno i svima će pričati kako je Deda Mraz baš njemu odgovorio na pismo.

Deda Mraz Niš
Foto: freepik.com

Iznajmite profesionalni kostim Deda Mraza

Ukoliko želite da i sami budete Deda Mraz i na jedan dan osetite novogodišnju čaroliju, postoji mogućnost i da iznajmite pravi, kvalitetni kostim. Iako po prodavnicama, između ostalog, može da se pronađe i ovakva vrsta kostima, često se radi o kostimima jeftine izrade i nijedno dete nećete moći da ubedite da ste baš vi pravi Deda Mraz. Ukoliko želite da budete autentični, na internetu možete da pronađete kvalitetne kostime sa dodatnom opremom kao što su obavezna bela brada i perika, zatim zvončići, džak, opasač, naočare, rukavice i slično. Celu opremu možete da iznajmite po ceni od 5.000 do 10.000 dinara.