Dolazak patronažne sestre za bebe

Biti roditelj je jedan od najlepših, ali i najtežih zadataka u životu i sve počinje kada mama i beba stignu iz porodilišta kući. Tada shvatate da niste okruženi medicinskim osobljem koje će u svakom trenutku da vas posavetuje ili pomogne, već ste prepušteni sami sebi i svojoj porodici. Ukoliko vam je to prva beba, verovatno ćete biti puni pitanja, potpitanja, ali i strahova da nešto ne pogrešite i ne povredite to krhko biće koje vam je "predato" da od njega napravite čoveka. Ne brinite se, niste sami u ovome! Pored članova porodice koji će vam rado pomoći, tu je i patronažna sestra, koja će vam biti najbolji prijatelj prvih nekoliko dana od izlaska iz porodilišta.

Poseta patronažne sestre za bebe / Foto: Vicki Yde, pexels.com
Poseta patronažne sestre za bebe / Foto: Vicki Yde, pexels.com

Navikavanje na bebu i novi život

Stigao je novi član porodice i više ništa neće biti kao pre. U narednom periodu nećete moći vikendom da spavate do kasno, nećete moći da putujete kao pre, a ni da izlazite u grad kao pre, a običan odlazak u prodavnicu zahtevaće mnogo pripreme. Sve se promenilo! Teško je i tati, ali mama prolazi kroz čitav niz fizičkih i emotivnih promena, koje praćene umorom i ishranom bebe dovode do toga da već poljuljani hormoni praktično eksplodiraju.

Šta se sve dešava sa telom žene nakon porođaja

Žena nakon porođaja prolazi kroz velike promene. Pored toga što se materica vraća u prvobitni položaj, u organizmu se dešava niz promena kao što je početak laktacije, uspostavljanje funkcije jajnika, proces zarastanja rane i pojava lohija, krvavog, sluzavog iscetka. Ovaj period se medicinski naziva puerperijum, a u narodu je poznat kao babinjare ili babinje. Šta to sve znači:

  • Vraćanje materice - Vaša materica je zaista mnogo toga morala da pretrpi da bi se beba rodila. Prvih nekoliko dana, a kod nekih žena i nekoliko nedelja, materica se intenzivno vraća na veličinu pre trudnoće. U tom periodu ćete osetiti kontrakcije materice, najčešće dok dojite bebu.
  • Početak laktacije - Najvažnija promena koja se dešava u vašem telu je stvaranje mleka koje će prvih nekoliko meseci biti jedina hrana vaše bebe. Mnoge žene iskuse probleme prilikom dojenja, pa je potrebno da se dobro informišete i da naučite kako da olakšate sebi.
  • Proces zarastanja rane - Rana od porođaja, epizotomija, zatezaće vas i peckati u procesu zarastanja. Konci kojima ste ušivani ispadaju u periodu od 5 do 15 dana, a dok rana ne zaraste, vodite računa da se oblačite komotno kako je ne biste iritirali. Takođe se savetuje da ne koristite nikakve kozmetičke preparate u genitalnom predelu. Kada je reč o rani od carskog reza, ona će biti kontrolisana svakog dana dok boravite u porodilištu, a po izlasku potrebno je da je održavate po uputstvima koje ste dobili. Skidanje konaca se najčešće dešava desetog dana od operacije, a ukoliko primetite da iz rane curi tečnost ili dobijete temperaturu ili otok, obavezno se obratite lekaru. U narednom periodu izbegavajte podizanje teških stvari.
  • Pojava lohija - Lohije su iscedak iz materice i njihova pojava je potpuno normalna kod porodilje. Imaju slab miris i od 1. do 6. dana su obilne i krvave, narednih nedelju dana su blaže, a treće nedelje su još blaže i imaju žućkasto-belu boju. Ukoliko je miris lohija neprijatan, obavezno se javite svom ginekologu.

Poseta patronažne sestre za bebe

Iako su tu bake, tetke i drugi ženski članovi porodice koji imaju iskustva sa bebama i u svakom trenutku će priskočiti u pomoć, poseta zdravstvenog radnika porodilji je ipak neprocenjiva. Svaki dom zdravlja ima svoju patronažnu službu kojoj se možete obratiti, kako biste se dogovorili oko broja i vremena poseta patronažne sestre, a njen pregled bebe i saveti će vam biti od velikog značaja.

Babica i bebica

Preživeli ste prvi dan sami sa svojom bebom i jedva dočekali sutradan da dođe babica, tj. patronažna sestra. Prilikom prve posete vašem domu, patronažna sestra će se upoznati sa vašim novim članom porodice i pribeležiti sve bitne podatke kao što su težina i dužina bebe, zatim Apgar skor, odnosno ocenu koju je beba dobila prvog minuta svog života, kao i ostale važne informacije koje se nalaze na maminoj i bebinoj otpusnoj listi. Nakon toga, patronažna sestra će pregledati bebine fontanele na glavi, pogledati da li ima temenjaču, kakva joj je koža i slično, da bi na kraju na red došlo i prvo kupanje bebe. Ukoliko im je to prvo dete, roditelji su u strahu kako će okupati bebu jer znamo da u tom periodu ne sme da se kvasi pupak. Nakon toga sledi previjanje pupka, čišćenje ušiju, kao i očiju i nosića, ako ima sekreta. Ako se na bebinom jeziku pojavila kandida, što nije nimalo retko, patronažna sestra će vas posavetovati na koji način da očistite ovu infekciju.

Najčešće strahove i nedoumice roditelji imaju kod kupanja bebe, pravilnog nošenja i oblačenja, pa hajde da razjasnimo to:

Kupanje bebe

Zbog straha da nešto ne pogreše, roditelji kupanje bebe prepuštaju patronažnoj sestri ili članu porodice koji ima iskustva sa malim bebama. Iako deluje komplikovano zbog pupka, verujte da nije ništa strašno. Evo kako ćete pravilno okupati bebu dok joj ne otpadne pupak: Pre kupanja pripremite sve što vam je potrebno kao na primer bokal kojim ćete polivati bebu, kozmetiku, peškiriće i drugo. S obzirom na to da bebe nemaju sposobnost termoregulacije, potrebno je da prostorija u kojoj se beba kupa bude topla, dok voda treba da bude prijatna na dodir. Temperaturu vode najbolje možete da procenite tako što ćete u nju staviti lakat. Ukoliko je vama prijatna, biće i vašoj bebi. Pedijatri preporučuju da bebe kojima nije otpao pupak držite preko ruke prilikom kupanja, tako da budu okrenute na stomak. Jednom rukom ih držite, dok ih drugom trljate sapunom i polivate vodom. Neki ne preporučuju klasično kupanje bebe kojoj nije otpao pupak, nego smatraju da je dovoljno brisati je mekanim sunđerom ili gazicom. U tom slučaju potrudite se da prebrišete sve delove tela, osim pupka, naravno, jer on mora da ostane suv. Za koji god način kupanja da se odlučite, patronažna sestra će vam sve pokazati i olakšati vam prve dane života sa bebom.

kupanje bebe
Foto: RODNAE Productions / pexels.com

Pravilno nošenje bebe

Kao što i sami znate, novorođenčad su veoma krhka i posebno treba voditi računa o tome da ih ne povredimo kada ih podižemo. Prilikom podizanja bebe iz kolevke, okrenite je prvo na bok, a zatim jednu ruku stavite ispod njene glave, a drugom pridržavajte leđa. Bebina glava mora da se pridržava prva četiri meseca, ali i to je sve individualno i zavisi od napretka.

Bebu možete da držite u ležećem položaju tako što će joj se glava nalaziti na mestu gde vam se savija lakat, a drugom rukom ćete joj pridržavati leđa.

Držanje bebe okrenute na stomak pokazalo se kao veoma korisno rešenje kada naše novorođenče ima bolove u stomaku. Ovo je malo zahtevniji položaj i možda će vam biti potrebno vremena da se naviknete. Bebu pridržavate jednom rukom, a glava joj je smeštena na mestu gde se ruka savija u lakat. Deo ruke od lakta ka prstima ide ispod bebinog stomaka, a šakama joj pridržavate stopala. Drugom rukom češkajte i mazite bebu po leđima. U ovom slučaju, trudite se da glava bebe bude na višem nivou u odnosu na noge.

Držanje bebe u uspravnom položaju na ramenu je pozicija koja često zna da umiri i uspava vaše novorođenče. Naučnici tvrde da je to zato što bebe čuju vaše otkucaje srca i osećaju se sigurno. Da biste stavili bebu u ovaj položaj, potrebno je da je podignete po uputstvima, a zatim da joj spustite glavicu na vaše rame. Jednom rukom pridržavajte bebinu glavu, a drugom guzu.

pravilno nošenje bebe
Foto: Kampus Production / pexels.com

Oblačenje bebe

Novopečeni roditelji se uvek brinu da li su dete obukli previše ili premalo, posebno u zimskim mesecima. Pravilo kojim treba da se vodite je da bebu obučete kao sebe i da joj dodate još jedan sloj. Tokom hladnijih dana preporučuje se da bebu oblačite slojevito koristeći pamučni materijal, jer se toplota zadržava između slojeva i vašem čedu će biti toplije. Ako izvodite bebu napolje na hladnoću, obucite joj skafander i zaštitite joj što veću površinu tela. Kapa i rukavice su obavezni.

Podrška roditeljima

Patronažna služba postoji kako bi pružila pomoć i podršku novopečenim roditeljima, pa je tako patronažna sestra tu da bi odgovorila na sva vaša pitanja. Ne zaboravite: glupa pitanja ne postoje! Nemojte da se ustručavate da pitate apsolutno sve što vam nije jasno jer je u pitanju dobrobit vašeg deteta. Patronažnu sestru će najviše zanimati stanje porodilje i kako je prošao porođaj. Posavetovaće je koju hranu bi trebalo da izbegava zbog dojenja, ali i šta može da uzima kako bi nadoknadila gvožđe.

patronaža beograd novi sad
Foto: Sarah Chai / pexels.com

Patronažna sestra za bebe - cena

Svaki dom zdravlja u Srbiji ima svoju patronažnu službu i dolazak patronažne sestre je besplatan i obuhvaćen je obaveznom zdravstvenom negom trudnica i porodilja.

Međutim, u većim gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad, patronaža može da se pronađe i u privatnim klinikama, a svaka poseta se naplaćuje. Cena jedne posete je oko 4.500 dinara, za tri unapred dogovorena dolaska platićete oko 10.500 dinara, dok se cena pet unapred dogovorenih poseta kreće od 16.000 do 17.000 dinara. U cenu su uračunate sve usluge koje smo gore pomenuli poput obrade pupka, povijanja, kupanja, podrške kod dojenja i drugo.

Postporođajna depresija - problem o kom se slabo govori

Takozvani "baby blues" ili postporođajna tuga je normalno stanje koje iskusi oko 80 odsto porodilja. To je osećaj tuge koji se javlja dva, tri dana nakon porođaja i traje do dve nedelje. Međutim, ukoliko se stanje tuge, bezvoljnosti i nemogućnosti da se na adekvatan način brine o bebi nastavi i praćeno je suzama, pa čak i željom da se naudi sebi, moguće je da ste upali u postporođajnu depresiju, što zahteva posetu stručnom licu, tačnije psihijatru, psihologu ili psihoterapeutu.

U zavisnosti od toga koliko je postporođajna depresija ozbiljna, razlikuju se i metoda lečenja. U nekim slučajevima biće dovoljno samo kratko psihološko savetovanje, dok postoje slučajevi kada je potrebno uzimati lekove.

Da biste pomogli sebi da što pre prevaziđete postporođajnu depresiju, pored posete stručnom licu važno je i da nađete vreme za odmor, praktikujete fizičku aktivnost koja vam prija, budete u kontaktu sa članovima porodice i prijatelja koji vam prijaju, kao i da smanjite očekivanja od sebe.

Telefonska psihološka pomoć za mame

Roditeljstvo je teško, posebno prvi dani vaše najvažnije uloge u životu. Zbog toga, pored službe patronaže, postoje i telefonska savetovališta koja mogu da vam pruže neophodne informacije, ali i psihološku pomoć jer je jasno da se nalazite u do sada najtežoj situaciju u kojoj su vam potrebni saveti i mnogo razumevanja. U okviru Nacionalnog servisa za zaštitu mentalnog zdravlja postoji podrška za žene pre, u toku i nakon porođaja. Broj telefona je 0800/309-309, opcija 4, dostupan je 24 časa, 7 dana u nedelji i potpuno je besplatan.

Telefonsko savetovalište "Halo beba"

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd od 2001. godine telefonskim putem pruža podršku porodicama sa trudnicama, novorođenim bebama i malom decom. Usluge se pružaju 24 sata, svakog dana u godini putem broja telefona 011 7158 444 i mejla halobeba@zdravlje.org.rs. U telefonskom savetovalištu rade posebno edukovane medicinske sestre, kao i lekari specijalisti, koji učestvuju kao stručni konsultanti.