Izlivanje i nadogradnja noktiju - Cene i sve ostalo što treba da znate o ulepšavanju nokatne ploče

Svaka žena želi da ima lepe nokte. Trend ulepšavanja noktiju je otišao toliko daleko da običan lak za nokte nije dovoljan, nego su izmišljene razne tehnike produžavanja i ulepšavanja nokatne ploče, pa i iscrtavanja različitih motiva po njima. Priča je postala toliko ozbiljna i isplativa, da su mnoge žene napustile svoje profesije i prekvalifikovale se u manikira, verovali ili ne! U ovom tekstu ćemo se više pozabaviti izlivanjem i nadogradnjom noktiju, skrenuti vam pažnju na određene detalje i objasniti vam postupak izlivanja i nadogradnje, kako biste eventualno mogli to sami da odradite kod kuće.

Set za izlivanje noktiju / Foto: freepik.com
Set za izlivanje noktiju / Foto: freepik.com

Sadržaj:

1. Dugi nokti kao simbol ženstvenosti
2. Šta je zajedničko za stomatologiju i manikir
3. Tehnike veštačkog produženja noktiju
     3.1. Izlivanje noktiju
          3.1.1. Izlivanje noktiju akrilom
               3.1.1.1. Postupak izlivanja noktiju akrilom
          3.1.2. Izlivanje noktiju gelom
               3.1.2.1. Postupak izlivanja noktiju gelom
          3.1.3. Na koji način se izvodi korekcija izlivenih noktiju
          3.1.4. Izlivanje noktiju - cena
     3.2. Nadogradnja noktiju ili veštački nokti
          3.2.1 Postupak nadogradnje noktiju tipsama
          3.2.2. Nadogradnja noktiju - cena
4. Sprečite pojavu gljivične infekcije
5. Nail art - tehnike ukrašavanja noktiju

Dugi nokti kao simbol ženstvenosti

Dugački i uredni nokti oduvek su važili za simbol ženstvenosti, a u davna vremena bili su čak i statusni simbol, jer su žene na taj način pokazivale da ne moraju da rade kao obični ljudi. Ovo je bilo karakteristično za žene iz plemićkih porodica za vreme vladavine dinastije Ming u Kini, ali i u drevnom Egiptu, dok su početkom 19. veka bogatije žene u Grčkoj preko noktiju stavljale ljuske pistaća.

Šta je zajedničko za stomatologiju i manikir

Ako bismo vam rekli da je moderna nadogradnja noktiju nastala u stomatološkoj ambulanti, ne biste nam verovali. E, pa ovako je to bilo: Davne 1954. godine, stomatolog iz Filadelfije Frederik Slek povredio je i polomio svoj nokat. Tada mu je palo na pamet da zubarski akril oblikuje na komadu folije i nokat time nadogradi. Naravno, ovaj koncept je kasnije dodatno unapređen, ali je osnova onoga što se i danas primenjuje kod izlivanja noktiju.

nadogradnja noktiju
Foto: freepik.com

Tehnike veštačkog produženja noktiju

Sva sreća, slonovača, zlato i pistaći na noktima su daleko iza nas i danas se za produžavanje noktiju koriste veštački materijali koji u potpunosti mogu da oponašaju oblik i boju prirodnih noktiju. Nokti mogu da se produže specijalnom tehnikom izlivanja i to na dva načina, uz pomoć akrila, koji smo pomenuli u prethodnom pasusu, ili pomoću specijalnog gela za izlivanje, kao i da se na noktnu ploču posebnim lepkom zalepi veštački nokat. Detaljnije o tome pročitajte u narednim pasusima.

Izlivanje noktiju

Izlivanje noktiju predstavlja revolucionaran način produženja nokatne ploče jer se izvodi bez lepka i plastičnog nokta. Ovo je danas široko rasprostranjena metoda ulepšavanja noktiju i idealna je ako želite da vam nokti budu uredni u svakoj prilici. Izliveni nokti ostaju sređeni od tri do četiri nedelje, kada je potrebno uraditi korekciju jer prirodni nokat raste i napravi se praznina između izlivenog nokta i zanoktice. Tehnika izlivanja noktiju, osim što ih čini lepim i urednim, može da vam pomogne kod listanja noktiju, kao i da vas odvikne od ružne navike grickanja noktiju.

izlivanje noktiju cena
Foto: wirestock / freepik.com

Izlivanje noktiju akrilom

Akrilni nokti nastaju tako što se akrilno staklo u obliku praha pomeša sa tečnim monomerom i tako formira fleksibilnu masu. Masa se nanosi na nokatnu ploču i šablone koji se stave oko prsta, tako da formiraju nastavak nokta po kome akril može da se maže i oblikuje. Smesa odmah počinje da se stvrdnjava, a punu čvrstinu postiže za nekoliko minuta. Dakle, za sušenje akrila nije potrebna UV lampa, on se prirodno suši na vazduhu. Akrilni nokti su najčešće providni, a da bi dobili boju koristi se običan lak za nokte, gel-lak ili prah za potapanje, mada postoji i praškasto akrilno staklo u boji. Da bi akrilni nokti dobili sjaj, potrebno je da se isturpijaju i premažu.

Postupak izlivanja noktiju akrilom

Pre nego što se krene sa izlivanjem noktiju, potrebno je uraditi dobru pripremu. Očistite prljavštinu ispod noktiju i uklonite višak kože sa nokatne ploče, guranjem zanoktica posebnim instrumentom ka korenu nokta. Ukoliko imate zanoktice sa strane, isecite ih. Isturpijajte nokatnu ploču i nanesite pripremu. Kada ste sve ovo uradili, vreme je da se postave šabloni za izlivanje noktiju. Šabloni se izrađuju od papira, metala, silikona ili teflona, a ljudi koji se bave izlivanjem tvrde da su papirni šabloni najpraktičniji, jer se bolje prilagođavaju prirodnom noktu. Šablon se postavlja oko prsta, a deo ide ispod nokta, kako bi napravio dobru podlogu za produživanje nokta akrilom. Potom se posebnom četkicom preko nokta i šablona nanosi akril, prateći dužinu i oblik na šablonu, a kada se smesa osuši, šablone je moguće skinuti. Zatim se pristupa turpijanju i oblikovanju nokta, posle čega je nokatna ploča spremna za ukrašavanje lakovima, šljokicama, nalepnicama i drugim ukrasnim materijalom.

Izlivanje noktiju gelom

Za razliku od akrila, koji se meša na licu mesta, gotov gel se kupuje u kutijicama. Gel smesa koja se nanosi na nokte nema sposobnost sušenja na vazduhu, nego može da se stvrdne isključivo uz pomoć posebne UV lempe u koju stavljate prste kada je oblikovanje noktiju gotovo. Nokti izliveni gelom su jači od prirodnih noktiju, ali nisu jaki kao nokti izrađeni od akrila. Takođe traju oko tri nedelje i vrši se korekcija na sličan način kao kod akrila. Ukoliko želite da skinete gel nokte, to nećete moći da uradite običnim acetonom, jer se gel u njemu ne rastvara. Možete da ih uklonite isključivo turpijanjem, što može da ošteti vaše prirodne nokte, ukoliko se izvodi neoprezno.

Postupak izlivanja noktiju gelom

Postupak izlivanja noktiju je gotovo identičan kod akrila i kod gela. Pre svega, potrebno je uraditi pripremu u vidu sređivanja zanoktica i čišćenja prljavštine, zatim se nokatna ploča turpija, na nju se nanosi prajmer, postavlja se šablon za izlivanje kao što smo opisali u pasusu o izlivanju akrilom, a zatim se gel četkicom nanosi na nokat i produžava se na šablon, prateći linije na njemu koje određuju dužinu i oblik nokta. Jedina stvar po kojoj se razlikuje izlivanje akrilom od izlivanja gelom je ta što se akril brzo suši na vazduhu, dok je za sušenje gela potrebna UV lampa.

UV lampa za manikir
Foto: javi_indy / freepik.com

Na koji način se izvodi korekcija izlivenih noktiju

Bilo da je reč o akrilnim ili gel noktima, korekcija je neophodna posle tri nedelje jer prirodni nokti rastu i sa sobom povlače izliveni nokat, ostavljajući praznim prostor između korena nokta i početka veštačkog nokta. Ovo deluje prilično neugledno i potrebno je zakazati tretman, kako bi kozmetičarka popunila tu prazninu. Korekcija se izvodi na sledeći način: Deo gde počinje izliveni nokat se turpija, kako bi se stanjio, a praznina od korena nokta do početka izlivenog nokta se popunjava akrilom ili gelom, u zavisnosti od toga šta ste koristili. Smesa kojom se praznina popunjava taman lepo naleže na isturpijani deo izlivenog nokta, pa se tako prelaz i ne primećuje. Tri nedelje nakon korekcije preporučuje se skidanje izlivenih noktiju i stavljanje novih.

Nokti Beograd
Uklanjanje gela sa noktiju / Foto: wirestock, freepik.com

Izlivanje noktiju - cena

Cena izlivanja noktiju razlikuje se od toga da li se izvodi u salonu ili privatno u stanu manikirke, jer se mnoge devojke bave ovim poslom u posebno opremljenoj prostoriji u svom domu. Treba imati u vidu da se cene razlikuju i od toga da li se tretman izvodi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ili nekom manjem mestu. Zna se, kada je u pitanju bilo koji tretman, pa tako i onaj na kom se sređuju nokti, Beograd je uvek najskuplji, a prate ga Novi Sad i Niš. U manjim mestima tretmani su povoljniji. Ne postoji neka velika razlika u ceni između izlivanja akrilom ili gelom, a u nastavku pročitajte kako se kreću cene izlivanja i korekcije noktiju:

  • izlivanje kraćih noktiju - od 1.600 do 2.000 dinara
  • izlivanje dužih noktiju - od 2.000 do 2.400 dinara
  • korekcija noktiju - od 1.100 do 1.500 dinara
  • izlivanje / popravka jednog nokta - od 200 do 300 dinara

Ne vole svi da rade posle drugih, pa tako neki saloni korekciju tuđeg rada naplaćuju malo više nego što bi naplatili korekciju noktiju koje su oni izlili. Ukoliko korekciju ne radite kod iste osobe kod koje ste radili izlivanje, raspitajte se na vreme koja je cena.

Nadogradnja noktiju ili veštački nokti

Pod nadogradnjom noktiju najčešće se podrazumeva lepljenje takozvanih tipsi na prirodni nokat. Tipse imaju oblik nokta i izrađene su od čvrstog, savitljivog ABS (akrilonitril butadien stiren) materijala. Za razliku od izlivanja noktiju, nadogradnja lepljenjem tipsi je kratkotrajnije rešenje. Tipse na noktima ostaju od sedam do deset dana i obično se stavljaju ako želite da imate lepe nokte za posebnu priliku.

veštački nokti
Foto: devmaryina / freepik.com

Postupak nadogradnje noktiju tipsama

Pre nego što počnete sa postavljanjem tipsi, potrebno je da uradite pripremu noktiju. Najpre treba dezinfikovati prste, potom potisnuti zanoktice posebnim instrumentom koji se koristi samo za to, očistiti nokte od prljavštine, a zatim blagom turpijom isturpijati noktnu ploču, kako bi se uklonile nečistoće, masnoća i neravnine. Zatim se mekanom četkicom uklanja ostatak od turpijanja, posle čega se na nokte nanosi priprema, odnosno dehidrator. Kada se to osuši, uzimate tipse koje ste prethodno izmerili i utvrdili da odgovaraju širini vaših noktiju i nanosite malu količinu lepka na sredinu tipse. Važno: Lepak se ne nanosi na sve tipse odjednom, nego uzimate jednu po jednu. Dakle, kada ste naneli malu količinu lepka na sredinu tipse, prislanjate tipsu na nokat, oko pola centimetra ispod korena nokta, a zatim blago pritisnete i povučete na dole, tako da tipsa sama "upadne" u ležište koje odgovara prirodnom obliku nokta. Vodite računa o tome da ispod tipse ne ostane mehurić od lepka! Kada se lepak osuši, možete da je sečete kako biste dobili željenu dužinu, a potom i da je oblikujete. Zatim, na vrh tipse koji je zalepljen na nokat pažljivo nanosite aceton štapićem za uši, a potom na deo prirodnog nokta mažete bonder. Kada se to osuši, nanosite akril ili gel. Kao što smo pomenuli u prethodnim pasusima, ukoliko ste se odlučili za gel, potrebno je da ga osušite uz pomoć UV lampe. Nokti su tada spremni i možete da ih dalje ukrašavate ukoliko želite.

Nadogradnja noktiju - cena

Cena nadogradnje noktiju, koja podrazumeva lepljenje tipsi i završni deo gelom, takođe se razlikuje od toga da li se obavlja u salonu ili kod kuće, kao i od grada do grada. Prema aktuelnim cenovnicima nekoliko salona, došli smo do zaključka da nadogradnja tipsama i gelom može da se odradi za 1.600 do 2.000 dinara.

Sprečite pojavu gljivične infekcije

Ako radite izlivanje ili nadogradnju u salonu ili na nekom drugom mestu, treba da znate da vi niste jedina osoba koja tu radi nokte. Na stotine žena je već sedelo za istim kozmetičarskim stolom kao i vi i pribor za rad koji dodiruje vaše nokte, dodirivao je i njihove. Nažalost, gljivična infekcija je zarazna bolest i prenosi se baš na ovaj način, usled nepravilnog održavanja pribora. Kada birate mesto na kom ćete raditi manikir, potrudite se da izaberete ono na kom se poštuju svi sanitarni standardi. Dakle, instrumenti sa kojima se radi treba da budu dezinfikovani, a kozmetičar treba da dezinfikuje svoje ruke ili da koristi rukavice.

Pored nepravilnog održavanja higijene instrumenata za rad, do pojave gljivica može doći i zbog nestručne nadogradnje ili izlivanja noktiju. Dovoljno je da ispod veštačkog nokta ostane malo vlage da bi se stvorili idealni uslovi za razvoj bakterija i gljivica.

nadogradnja noktiju cena
Foto: fxquadro / freepik,com

Nail art - tehnike ukrašavanja noktiju

Pored veštačkog produžavanja noktiju izlivanjem ili nadogradnjom, poslednjih desetak godina veoma su popularne i tehnike crtanja po noktima, ali i ukrašavanje različitim nalepnicama, pa čak i šljokicama ili cirkonima. Na društvenim mrežama svakog dana možete da vidite razne ideje za ukrašavanje noktiju, pa tako na nokatnoj ploči ukupne dužine svega 2 centimetra možete da pronađete pravo minijaturno umetničko delo!

nokti nadogradnja
Foto: freepik.com

Pored eksperimentisanja sa lepljenjem cirkona i nalepnica i iscrtavanjem unikatnih šara, naročitu popularnost imaju određene tehnike ukrašavanja noktiju, a ovo su neke od njih:

  • Frenč - Ova vrsta manikira je popularna već sigurno pola veka! Razlog tome je što su nokti u svakom trenutku uredni i elegantni, a potpuno neupadljivi, tako da se slažu uz svaki stil. Odlikuju ga prirodna boja noktiju sa belim vrhovima. U zavisnosti od ukusa, mogu biti duži ili kraći.
frenč manikir
Foto: valuavitaly / freepik.com
  • Marble tehnika - Popularna marble tehnika ukrašavanja noktiju ima za cilj da stvori izgled mermera. Osnovna tehnika podrazumeva bele ili svetlo sive nokte sa crnim i sivim linijama kako bi se dobio izgled mermera, ali često se koriste i druge kombinacije boja poput tirkizne i zlatne, koja je pravi hit.
  • Ombre tehnika - Ombre tehnika je naziv dobila po tehnici bojenja kose. Karakterišu je dve boje na dve strane, koje se na sredini stapaju i prave neprimetan prelaz. Ovo se izvodi tapkanjem sunđerom ili četkicom po sredini nokta, na mestu gde se sastaju boje.
  • Vitraž - Vitraž tehnika predstavlja 3D dizajn koji podseća na staklo, a za nju se koriste posebni vitraž gelovi koji dodaju efekat stakla.