Izrada kuhinje po meri, povoljno i veoma kvalitetno

Svaka prostorija u kući ili stanu je podjednako važna, ali se kuhinja izdvaja jer može da utiče na kvalitet života. Ovo je prostorija u kojoj se priprema hrana, a neretko i obeduje i mora da bude potpuno funkcionalna i dobro osmišljena, kako bi sve moglo da teče glatko. Iako je kuhinjski prostor veoma bitan, u novogradnji se za njega izdvaja malo mesta, tako da je izrada kuhinje po meri često jedino rešenje kako bi se iskoristio svaki milimetar vašeg stana predviđen za pripremu obroka.

Izrada kuhinje po meri / Foto: wirestock/freepik.com
Izrada kuhinje po meri / Foto: wirestock/freepik.com

Šta podrazumeva izrada kuhinje po meri

Ukoliko ste se odlučili da izradite kuhinju po meri, treba da znate da to ne podrazumeva samo sklapanje materijala i montažu u vašem domu. Pre svega, potrebne su konsultacije sa majstorom oko materijala, dizajna kuhinje, eventualnih problema, kao i predloga. Zapamtite, majstori koje ste angažovali su do sada napravili veliki broj kuhinja i već znaju šta ide sa čime i gde može da nastane problem, tako da je važno da poslušate savet. Nemojte odluke da donosite naglo i preko noći, nego dobro razmislite i dobro se raspitajte o raznim stvarima poput toga koji materijal se najbolje održava, na kom materijalu će vam uvek ostajati fleke od vode i slično. Nakon konsultacija i skiciranja sledi nacrt, a mnogi praktikuju i 3D prikaz, kako biste videli kako će sve da izgleda kada se sklopi u vašem prostoru.

izrada kuhinje po meri
Foto: yanalya/freepik.com

Radovi koji prethode postavljanju kuhinje po meri

Vrlo često se dešava da raspored štekera, vodovodnih cevi i površina sa pločicama u kuhinji nije kompatibilan sa željenim dizajnom kuhinje. To je posebno slučaj kod starije gradnje, gde je broj priključaka za struju veoma oskudan, a i ne nalaze se na odgovarajućim mestima jer u to vreme nisu postojali svi električni aparati koji se danas koriste u svakom domaćinstvu. Ne brinite se, to nije problem i može lako da se reši. Međutim, zbog ovoga će radovi trajati malo duže i u ceo proces će biti uključeni vodoinstalateri, električari i keramičari, što podrazumeva mnogo prašine, mnogo dogovora i lufta između radova jer do majstora često ne može da se dođe tako lako. Možda će ovo uticati na vas da promenite redosled i dizajn elemenata, kako bi se uklopio sa postojećim instalacijama?

Pre izrade kuhinje po meri možda će morati da vas posete vodoinstalater, električar i keramičar.

Koliko traje izrada kuhinje po meri

Period izrade kuhinje po meri zavisi od mnogo faktora. Ukoliko vas neće posećivati vodoinstalateri, električari i keramičari i sve bude teklo glatko, prosečna dužina izrade kuhinje je oko mesec dana. Naravno, ukoliko imate posebne zahteve što se tiče materijala, možda ćete morati da čekate da majstoru stigne baš ta vrsta materijala koja je vama potrebna. Navedena dužina trajanja radova odnosi se na kuhinje standardnih mera, međutim nešto kompleksniji zahtevi takođe mogu da produže vreme radova. Što se tiče montaže kuhinje u vašem prostoru, majstoru je obično potreban jedan dan da sve sklopi i učini je funkcionalnom. Međutim, ako određeni delovi moraju da se skraćuju ili dorađuju, za to računajte još jedan ili dva dana.

kuhinje po meri izrada
Foto: pvproductions/freepik.com

Zašto je izrada kuhinje po meri bolje rešenje od gotove kuhinje

Mnogo se polemiše o tome da li je bolje kupiti gotovu kuhinju ili je raditi po meri. Gotove kuhinje jesu prihvatljive, ali samo ako imate komotan kuhinjski prostor, ali i dugačak. Dugačak kuhinjski prostor omogućava vam da kupite sve potrebne delove i samo ih poslažete jedan do drugog. Međutim, retki su stanovi u kojima je ovo moguće. Kao što smo već pomenuli, iako je kuhinja veoma važan prostor u stanu, u zgradama, posebno u novogradnji, daje mu se jako malo prostora. Zbog toga nije baš zgodno kupovati gotove kuhinje. Ukoliko radite kuhinju po meri, majstori će se truditi da iskoriste svaki milimetar prostora i daju joj funkcionalnost kakvu ne bi mogla da ima ukoliko izaberete gotovu opciju. Takođe, važno je napomenuti da se kuhinje po meri izrađuju od kvalitetnijih materijala nego kuhinje serijske proizvodnje, pa će samim tim biti i izdržljivije i vek će im biti duži.

male kuhinje po meri
Foto: pvproductions/freepik.com

Od kojih materijala se najčešće prave kuhinje po meri

Za izradu kuhinje po meri najčešće se koriste dva ili tri materijala, u zavisnosti od dela koji se izrađuje. Korpusi, odnosno onaj deo koji, kao što sam naziv govori, čini telo kuhinje, uglavnom se izrađuju od univera, tj. iverice jer se lakše održava, dok se na leđa stavlja lesonit.

Što se tiče frontova kuhinje, oni se izrađuju od iverice, medijapana ili punog drveta. Ukoliko želite da kuhinja bude jednobojna i u visokom sjaju, preporuka je da se izradi od medijapana. Medijapan se lakira u boju po želji i dobar je izbor za jednobojne kuhinje jer su ivice kvalitetnije obrađene i neće biti vidljive kao kod jednobojnih univera. S druge strane, ukoliko želite kuhinju sa teksturom drveta, univer je odličan izbor.

Stigli smo i do radne ploče. Ona se izrađuje od različitih materijala, u zavisnosti od toga koliko ste spremni da platite. Najpovoljnija je ploča od univera 36 mm, dok je skuplja varijanta kompozitni materijal kerrock. Najotporniji materijal je svakako kamen, dok se mermer ne preporučuje zbog poroznosti.

Univer je odličan izbor za kuhinje sa teksturom drveta.

Najbolje kuhinje po meri za mali prostor

Mali kuhinjski prostor je surova realnost sa kojom se susreću brojne domaćice. Uvek fali prostora za nešto, a ako još neko pored vas uđe u kuhinju, ne možete ni da se okrenete. Verovatno vam je svima ovo poznato. Srećom, kreativni ljudi koji izrađuju kuhinje po meri prepoznali su ovaj problem i osmislili veliki broj praktičnih rešenja.

kuhinje po meri
Foto: freepik.com

Pre svega, da biste svoju kuhinju učinili vizuelno većom, da ne kažemo manje malom, potrebno je da odaberete svetlije nijanse. Ovo ste verovatno i sami znali. Idealna stvar za male kuhinjske prostore su i sklopivi delovi kuhinje. Primera radi, radnu ploču po potrebi možete da proširite izvlačenjem posebnog dela koji je uklopljen ispod donjih elemenata tako da ne smeta ukoliko se ne koristi. Još jedan popularan deo sklopivog kuhinjskog nameštaja je stočić koji se spušta sa zida kada vam je potreban. Sklopljen će uštedeti mnogo prostora, a po potrebi će biti od izuzetne pomoći. Ukoliko imate ugaonu kuhinju, odnosno kuhinju L dizajna, nemojte da vam propadne prostor u ćošku između elemenata koji formiraju prav ugao. Ne biste verovali koliko stvari tu može da se smesti ako se od celog ugla napravi fioka!

Kuhinje po meri - cena

Na kraju, došli smo do dela koji vas najviše zanima: Koja je cena kuhinja po meri? Ovo zavisi pre svega od materijala koji ste odabrali, a zatim i od količine materijala koja je potrebna za ugradnju. Budite spremni na to da ćete za kuhinju po meri morati da izdvojite čak 30 odsto više novca od kuhinje serijske proizvodnje, ali je kuhinja pravljena po meri za isto toliko kvalitetnija nego ona koju biste kupili u prodavnici nameštaja. Praksa majstora je da za ruke uzimaju 30 do 40 odsto od cene materijala, tako da je prosečna ukupna cena izrade kuhinje po meri 250 evra po metru dužnom. Ovo je prosečna cena klasične kuhinje materijala srednjeg kvaliteta. Ukoliko ste odabrali jeftinije materijale, cena može da bude 150 evra po metru dužine, dok ćete za one skuplje varijante morati da izdvojite i po 400 evra po dužnom metru. Na cenu takođe utiču i ručke, klizači, da li imate staklene delove ili ne i slično.