Kakve muzičke instrumente za decu možete nabaviti po povoljnim cenama

Nauka je odavno dokazala koliko rano upoznavanje deteta sa muzikom ima pozitivan uticaj na njegov dalji razvoj. Preporuke su čak i da se muzika pušta dok je dete u stomaku jer su brojne studije pokazale koliko na primer klasična muzika ume da umiri dete prenatalno, kao i da mu nakon rođenja izaziva lepe emocije i daje osećaj sigurnosti.

Muzički instrumenti za decu / Foto: l_cwojdzinski, pixabay.com
Muzički instrumenti za decu / Foto: l_cwojdzinski, pixabay.com

Uticaj muzičkog obrazovanja na razvoj deteta

Bez obzira na to da li vaše dete pokazuje talenat za muziku ili ne, upoznavanje sa muzičkim instrumentima ima mnogo benefita na različite razvojne faze. Pre svega, muzika i rukovanje muzičkim instrumentama značajno doprinosi jezičkom razvoju dece u najranijem uzrastu. To se objašnjava otkrićem da muzičko obrazovanje utiče na fizički razvoj dela leve strane mozga, koji je odgovoran za govor i razumevanje jezika.

Eksperiment sproveden pre dvadesetak godina na grupu šestogodišnjaka, pokazao je da su deca koja su u tom izrastu pohađala časove pevanja i klavira razvila veći koeficijent inteligencije u odnosu na decu koja nisu muzički stimulisana. Pored toga, deca koja pohađaju časove muzike i služe se muzičkim instrumentima koriste mozak na drugačiji način, u odnosu na decu koja se ne bave muzikom, tačnije mozak im je angažovaniji i brže radi i deca imaju bolje pamćenje. Muzički angažovana deca imaju i napredniju prostorno-vremensku orijentaciju, a i pokazuju bolje rezultate na testovima.

Koji muzički instrumenti za decu sve postoje

Bilo da je reč o instrumentima igračkama ili pravim muzičkim instrumentima za decu, mališane je neophodno muzički stimulisati. To ne morate da činite sa ciljem da vam se dete kad odraste profesionalno bavi muzikom, nego da stimulišete sve aspekte njegovog razvoja od najranijeg detinjstva do ulaska u pubertet. U nastavku teksta nalaze se predlozi dečjih instrumenata koje možete da kupite za svoje mališane.

Bubnjevi za decu

Prvo upoznavanje deteta sa instrumentom je kroz igračke muzičke instrumente. Igračke mogu u manjoj ili većoj meri da oponašaju originalni instrument, ali su u svakom slučaju odličan početak upoznavanja sa muzikom. Tako je i sa bubnjevima. Ono što većini prvo padne na pamet kada se pomenu bubnjevi za decu je neprestana buka koja izaziva glavobolju, a u stvari je idealan način da se vaš mališan upozna sa ritmom. Bubnjevi za decu mogu da se pronađu u većini prodavnica igračaka i u zavisnosti od veličine i sličnosti sa pravim instrumentom cena im se kreće od 700 do oko 4.000, 5.000 dinara. Kada vaš mališan pokaže veće interesovanje za bubnjeve, možete da mu kupite osnovni elektronski set bubnjeva za oko 400 evra. Ne brinite se ništa, elektronski bubnjevi ne moraju da budu glasni jer umesto zvučnika mogu da se koriste i slušalice.

bubnjevi za decu
Foro: DMG Visual Studio / pexels.com

Sintisajzer za decu

Sintisajzeri za decu su obično manji i jednostavniji instrument od profesionalnog. Služe da bi se na njemu naučili prvi muzički koraci, tj. da bi se dete upoznalo sa tonovima i ritmom. Pored toga što utiče na razvoj sluha, igranje sa sintisajzerom će ubrzati i razvoj fine motorike. Dečji sintisajzer koji je dužine oko 40 cm i ima funkcije učenja, oko 8 demo pesama, do 6 ritmova i zvukova možete pronaći za oko 2.000 dinara.

Klavijatura za decu

Ukoliko je vaše dete prevazišlo igračke sa dirkama koje ispuštaju zvuk i zainteresovano je za muziku, vreme je da mu kupite pravu dečju klavijaturu. Cene početničkih klavijatura koje su prilagođene dečjim prstićima zaista variraju i zavise od mnogo faktora, pa tako možete da pronađete one najosnovnije marke Casio za 5.000 do 8.000 dinara, ali i one složenije marke Yamaha koje se kreću od 9.000 pa do 20.000 dinara i više.

Gitara za decu

Među decom često vlada interesovanje za električnu gitaru, ali je preporuka da se prvo krene sa klasičnom dok se potpuno ne savlada sviranje ovog popularnog žičanog instrumenta. Iako možda nemate muzičko obrazovanje, pokažite detetu na koji način svaka žica vibrirajući daje drugačiji ton. Pažljivo prevlačenje prstića preko nežnih žica značajno će uticati na razvoj fine motorike vaših mališana. Dečje gitare se razlikuju po veličini za decu od 3 do 5, od 5 do 8 i od 8 do 12 godina i možete ih pronaći po ceni od oko 7.000 dinara. Ukoliko prvo želite da probate sa igračkom, drvene igračke gitare mogu da se pronađu po ceni od 3.000 do 4.000 dinara.

dečje gitare
Foto: RODNAE Productions / pexels.com

Klavir za decu

Igračka klavir će na jako dobar način uvesti vaše dete u svet muzike. Svaka dirka proizvodi drugačiji, prefinjen ton, što kod dece veoma lako može da razvije ljubav prema ovoj vrsti umetnosti. Kvalitetne igračke klavira za jako malu decu možete pronaći za oko 8.000 dinara. Ukoliko je interesovanje za muziku podignuto na viši nivo i dete će, po svemu sudeći, krenuti u muzičku školu, upoznavanje sa klavirskim zvukom može da počne na malom digitalnom klaviru sa oko 25 mini dirki, ukupne širine oko pola metra, po ceni nešto nižoj od 20.000 dinara. S obzirom na to da su klaviri skupi, retko se kupuju za kućnu upotrebu, a učenici muzičke škole obično vežbaju na digitalnom klaviru koji može da se kupi za 400 evra ili na pianinu u muzičkoj školi.

dečji klaviri
Foto: RODNAE Productions / pexels.com

Harmonika za decu

Dečje harmonike se dosta razlikuju od velikih, profesionalnih, pre svega po broju dirki i veličini. Iako nema velike razlike u zvuku, dečije harmonike prilagođene su uzrastu deteta i mogu se naći u raznim veličinama. Za sviranje harmonike potrebno je angažovati obe ruke i sve prste, sviranje je veoma dinamično i čini mozak veoma zauzetim, što utiče na njegov dalji razvoj. Profesionalnu dečju harmoniku za uzrast od 3 i više godina možete da kupite za oko 7.000 dinara.

Ksilofon za decu

Jedan od prvih muzičkih instrumenata sa kojima se deca upoznaju je ksilofon. Gotovo da nema kuće u kojoj nećete pronaći ovaj instrument u različitim oblicima i bojama. Iako ksilofoni mogu da budu i jednobojni, oni za najmlađu decu se uglavnom prave u boji. Udarac na svaku boju proizvodi različit zvuk - ima li šta bolje za stimulaciju detetovog razvoja od toga? Ksilofoni se mogu pronaći po zaista različitim cenama, što zavisi od mnogo faktora, ali recimo da možete da ga pronađete za 2.000 dinara i manje.

ksilofon za decu
Foto: gpointstudio / freepik.com

Mikrofon za decu

Dečiji mikrofoni se uglavnom prodaju kao igračke na baterije, sa ugrađenim zvučnikom ili kao karaoke sistem. Neki modeli poseduju snimač ili bluetooth preko kojeg možete da ubacite svoju muziku, ili u memoriji sadrže određeni broj već snimljenih pesama. U zavisnosti od mogućnosti, zavise i cene, pa tako ove igračke možete da kupite po ceni od 2.500 do 5.000 dinara i više.

Šta je Orfov instrumentarijum

Nemački kompozitor Karl Orf, koji je inače bio i pedagog, pažljivo je odabrao klasične i narodne instrumente i od njih napravio skup prilagođen dečjem izvođenju nazvan po njemu - Orfov instrumentarijum. Instrumenti u okviru Orfovog instrumentarijuma dele se po zvučnosti, na instrumente sa određenom visinom tona i instrumente sa neodređenom visinom tona. U grupu instrumenata sa određenom visinom tona spadaju metalofon, ksilofon, zvončići i blok flaute, dok u grupu instrumenata sa neodređenom visinom tona spadaju kastanjete, činele, doboš, daire, štapići, triang i marakas. Korišćenje ove grupe instrumenata veoma je važno za rani razvoj dece, pa tako nije retkost da se deca u predškolskim grupama upoznaju sa muzikom upravo kroz njih. Komplet instrumenata Orfovog instrumentarijuma za najmlađe možete pronaći za oko 3.000 do 4.000 dinara.