Koje su najpovoljnije cene molerskih radova

Molerski radovi su neizostavan deo izgradnje, renoviranja ili adaptacije prostora. Bilo da želite da osvežite izgled svog životnog ili poslovnog prostora ili da samo promenite boju zidova, biće vam potrebne usluge molera, stručnjaka za ovaj posao. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam pružimo sve potrebne informacije kao što su saveti, cene molerskih radova, ali i opcije između kojih možete da birate kada dođe vreme da se upustite u avanturu renoviranja.

Foto: wirestock / freepik.com
Foto: wirestock / freepik.com

Gletovanje kao neophodna priprema površine

Nakon izgradnje i malterisanja, pre nego što bilo šta počnete da radite sa zidovima, neophodno je da ih dobro izgletujete. Gletovanje zidova je takođe potrebno nakon adaptacije, ali i ako ste skinuli tapete, jer ovo za sobom ostavlja neravnine i oštećenja koje je neophodno sanirati. Ukoliko nanesete boju ili tapete na nepravilno izgletovanu površinu, neravnine i oštećenja će doći do izražaja, što će veoma uticati na estetiku prostorije, ali može da dođe i do odlepljivanja tapeta jer nisu dobro "nalegle" na površinu.

Iako savetujemo da ovaj posao prepustite profesionalcima, u nastavku ćemo sa vama podeliti nekoliko saveta za gletovanje, kako biste bili upućeni u ceo proces.

Saveti za pravilno gletovanje

Pre nego što se pristupi samom gletovanju, potrebno je dobro očistiti površinu na koju će se nanositi glet masa. To se postiže pranjem kalijumovim sapunom, rastvorenim u toploj vodi. Nakon čišćenja, zidovi treba dobro da se osuše pre nego što počnete sa nanošenjem glet mase.

Počeli smo sa pripremom glet mase i nakon što smo pročitali uputstva proizvođača, pristupamo mešanju nastavkom stavljenim na bušilicu ili nekom drugom mutilicom. Važno je napomenuti da prvi sloj glet mase mora da bude gušći od ostalih. Tako zamešana, homogena glet masa mora da odstoji oko 15 minuta pre nanošenja na zid.

Masa se zatim nanosi na gletericu i ukoso povlači po zidu, dok u drugoj ruci možete da držite špaklu kojom ćete sa alata skidati višak mase koji se razvukao po gleterici i ponovo ga iskoristiti. Naneli ste prvi sloj glet mase koji potom treba dobro da se osuši, nakon čega sledi šmirglanje. Pre sledećeg nanošenja potrebno je namazati podlogu, kako bi se drugi sloj bolje zalepio za prvi.

Rekli smo već da prvi sloj glet mase treba da bude gušći, što znači da ćete drugi umešati tako da bude malo ređi. Drugi sloj se nanosi kako bi se popunile rupe i neravnine koje nisu popunjene prvim slojem. Nakon što se i drugi sloj osuši, pristupa se šmirglanju kako bi se stvorila glatka površina.

gletovanje
Foto: cookie_studio / freepik.com

Mašinsko gletovanje

Ukoliko je reč o većim prostorijama, praksa je da se izvodi mašinsko gletovanje. Ovaj način gletovanja je brži, jeftiniji i štedi materijal, pa se često praktikuje u velikim objektima i novoizgrađenim zgradama. Pored uštede vremena i novca, prednost mašinskog gletovanja je i što masa na plafon može da se nanosi sa poda, što znači da nema stajanja na merdevinama ceo dan. Takođe, prvi sloj ne mora da se razmazuje gletericom, nego se samo nanese mašinom za gletovanje, čime se mnogo dobija na vremenu.

Koje su cene gletovanja?

Cene gletovanja formiraju se prema kvadraturi i obično se daje određeni popust za velike površine. Neka okvirna cena gletovanja po metru kvadratnom iznosila bi oko 2.5 evra. Pojedini majstori u tu cenu uključuju i šmirglanje, dok neki tu uslugu dodatno naplaćuju simbolično, oko 0.5 evra po kvadratnom metru. Ponavljamo da se cene formiraju u zavisnosti od kvadrature i raznih drugih faktora, pa je najbolje da se lično raspitate kod majstora kog ste planirali da angažujete za izvođenje radova.

Zašto krečenje?

Redovno krečenje zidova ima veoma važnu ulogu u održavanju prostora i višestruke benefite na higijenu i zdravlje. Pored toga što poboljšava estetiku prostorije, sveža boja na vašim zidovima dezinfikovaće prostor, osvežiti sobu i ukloniti neprijatne mirise koji su se vremenom "uvukli" u zidove, posebno tamo gde se svakodnevno puši ili nema centralnog grejanja, pa mora da se loži tokom zimskih meseci. Takođe, redovno krečenje zidova pomaže u zaštiti od oštećenja i propadanja i stvara barijeru koja štiti od vlage i drugih štetnih uticaja okoline.

krečenje cena po m2
Foto: rawpixel.com / freepik.com

Krečenje - odakle početi?

Savetujemo da za krečenje angažujete iskusnog molera koji će brzo i pedantno obaviti posao, međutim ukoliko ste odlučili da se sami upustite u avanturu krečenja zidova, morate da znate nekoliko stvari pre nego što uzmete valjak u ruke. Pre svega, dobro izmerite koja je kvadratura koju krečite. Na taj način u farbari će znati koliko kreča treba da vam prodaju. Bolje da ostane viška, nego da morate ponovo da mešate boju jer nikada nećete potrefiti istu nijansu i u startu ćete imati problem.

Nakon što ste nabavili dovoljno kreča, valjak, četkicu za uglove, mrežicu za ceđenje valjka, kao i foliju i stare novine za zaštitu nameštaja i parketa, vreme je da nameštaj pomerite na sredinu prostorije i pokrijete ga, zaštitite parket, obmotate lustere folijom i zaštitite utičnice i otvore krep-trakom.

Krečenje uvek počnite od plafona i vodite računa o tome da valjak uvek bude čist. Valjak nikada nemojte ceo da umočite u kantu sa bojom i potrudite se da pokreti po zidu budu u obliku slova W. Nemojte da prekidate započeto krečenje, nego pređite celu površinu, pa tek onda napravite pauzu. Na ovaj način ćete sprečiti neravnomerno sušenje i eventualnu razliku u nijansi.

krečenje cena u beogradu
Foto: rawpixel.com / freepik.com

Koliko košta krečenje po m2?

Cene krečenja po metru kvadratnom zavise od materijala koji se koristi, ali i od lokacije. Primera radi, majstori za krečenje u Beogradu i Novom Sadu uvek "drže cenu", pa tako samo krečenje i to ono osnovno, u belo, ne ide ispod 2 evra po kvadratu. Ukoliko se odlučite za krečenje u boji poludisperzijom ili akrilom, cena je i do 2.5 evra po kvadratu. Tako prema računici, ukoliko imate stan od 60 kvadrata i želite samo krečenje u belo, moraćete da izdvojite i do 50.000 dinara za materijal i ruke.

Isušivanje vlage pre krečenja

Ukoliko su vam se po ćoškovima pojavile tamne mrlje, znači da imate problem sa vlagom i to obično krečenje ne može da reši. Vlaga nije samo estetski problem jer buđ može ozbiljno da naruši vaše zdravlje. Zbog toga je neophodno ozbiljno se pozabaviti ovim problemom.

Pre nego što okrečite prostoriju, savetujemo vam da isušite vlagu uz pomoć specijalnih mašina koje možete da iznajmite po povoljnim cenama. Ukoliko ne postoji trajni izvor vlage kao što je napuklina u cevi, ovo bi trebalo trajno da reši vaš problem. Nakon isušivanja, a pre nanošenja boje ili gleta, nanesite premaz koji sprečava pojavu buđi. Ovi, takozvani termo premazi formiraju tanak film od nano čestica koji akumulira toplotu iz prostorije i na taj način ima mogućnost zagrevanja zida za oko 5 stepeni više nego što je toplota zida bez premaza. Kada se premaz osuši, možete da krenete sa krečenjem.

Vodite računa o tome da vlažnost vazduha u prostoriji ne prelazi 65 procenata jer je kondenz nastaviti da se pojavljuje na vašim zidovima. Ukoliko je problem sa povećanom vlažnošću trajan, jedino rešenje su apsorberi vlage koji mogu da budu uključeni tokom cele godine.

Ukrasno krečenje zidova

Ukrasno krečenje zidova je idealan način da promenite nešto u svom životnom ili poslovnom prostoru, a da pritom nemate velika ulaganja. Postoji nekoliko tehnika ukrašavanja zidova, a u nastavku ćemo vas upoznati sa njima i možda vam dati ideju za dekoraciju svojih zidova.

Beton tehnika

Tehnika stvaranja efekta nezavršenog izmalterisanog zida je novija i veoma je popularna u kafićima i klubovima jer daje alternativni izgled prostoru. Obično se kombinuje sa cevima i gredama, ali ako se dobro iskombinuje sa ostalim zidovima i elementima, može da deluje elegantno. Iako se najčešće praktikuje kod renoviranja kafića, može odlično da izgleda i u stanu.

krečenje beton tehnika
Foto: freepik.com

Swahili tehnika

Ovo je veoma popularna tehnika ukrašavanja zidova kada želi da se postigne efekat elegancije prostora. Reč je o dekorativnom materijalu sa završnim premazom na vodenoj bazi u kojem se nalaze metalizirane čestice. Upravo one su odgovorne za reflektujući efekat i prefinjen izgled. U zavisnosti od vaše želje, možete da izaberete srebrnu ili zlatnu bazu.

Stucco tehnika

Tehnika dekorisanja zidova "stucco" podrazumeva grubo razmazivanje boje špahtlom, kratkim pokretima, kako bi se stvorila nepravilna tekstura. Svakim potezom na zidu se ostavlja manje ili više materijala, tako da se pored teksture dobijaju i različite nijanse ukoliko je reč o drugoj boji osim bele.

ukrasne tehnike krečenja
Foto: kues1

Travertino tehnika

Ova tehnika stvara efekat travertino kamena, odnosno forme krečnjaka koji je nataložen oko mineralnih izvora, posebno onih sa toplom vodom. Tekstura zida se pravi tako da bude blago rupičasta na određenim delovima, a zatim se premazuje sedefastim premazom u aluminijomskoj ili krem boji, kako bi se što bolje stvorio efekat stene.

Glitter tehnika

Oni smeliji svoje zidove mogu da obaspu šljokicama! Reč je o takozvanoj glitter tehnici koja podrazumeva nanošenje grube podloge, a zatim, dok se još nije skroz osušila, prskanje sitnih svetlucavih čestica. Kao i sve tehnike koje smo nabrojali, ovu takođe treba da izvodi profesionalac jer jedan pogrešan korak može estetski da pokvari ceo efekat.