Koliko koštaju domaće torte po narudžbini?

Torte... Ah, te slatke, kremaste poslastice bez kojih ne može da prođe ni jedno okupljanje, bilo da je reč o rođendanu, slavi ili bilo kom drugom događaju. Nekome pravljenje torti ide lako, a za nekog je izrada ove poslastice nedostižna. Sva sreća pa ovi prvi to rade uslužno i stvaraju prava umetnička dela od brašna, šećera i jaja i moguće je naručiti tortu kakvog god ukusa i oblika zamislite.

Domaće torte po narudžbini / Foto: wirestock, freepik.com
Domaće torte po narudžbini / Foto: wirestock, freepik.com

Gde naručiti domaće torte?

Izrada torti po narudžbini postao je pravi biznis, a poslastičari koji ih izrađuju usavršili su tehniku do te mere da prosto ne znaš da li je torta ukusnija ili lepše izgleda. Torte se izrađuju prema posebnim zahtevima klijenata i mogu da budu jedinstvene, personalizovane i prilagođene ukusu, preferencijama i temama. Jedna od glavnih prednosti domaćih torti je što su pripremljene od svežih sastojaka i naravno, izrađene su ručno, čime ćete biti sigurni da su ukusne i da se razlikuju od onih koje možete da kupite zamrznute u većim marketima.

Domaće torte koje se izrađuju po narudžbini možete kupiti u nekoj od poslastičarnica u svom gradu, ali i poručiti od majstora za torte koji se samostalno bave izradom i dekoracijom ovih poslastica. Oni uglavnom rade iz svog doma ili manjeg poslovnog prostora i veoma su traženi, a ima ih kako u Beogradu, tako i u svakom naselju u Srbiji. "Samostalni majstori za torte", kako smo odlučili da ih nazovemo u ovom tekstu, preporučiće vam vrste torti koje su najtraženije, što govori i da su veoma ukusne, a možete i sami da odaberete u zavisnosti od toga šta vi ili neko kome poklanjate tortu, najviše volite.

domaće torte za naručivanje
Foto: Kamran Aydinov

Takođe, uvek možete da prečešljate oglasnike kao što je naš i pronađete odlične majstore koji se bave izradom torti, odaberete ukus i dizajn, dogovorite se oko datuma i na kraju uživate u pogledu, a ubrzo i u ukusu poslastice koju ste naručili.

Cene domaćih torti

Kada naručujete domaće torte, cene obično variraju u zavisnosti od veličine, dekoracije, ali i sastojaka koji se koriste za njihovu izradu. Primera radi, za manju tortu koja je dovoljna za manje porodične proslave izdvojićete oko 2.000 dinara, dok ćete one velike, višespratne, kakve obično viđamo na svadbama, platiti od 10.000 do čak 15.000 dinara. Sigurni smo da postoje i one skuplje, ali reč je o specijalnim zahtevima naručioca.

Cene domaćih torti se obično računaju po kilogramu, tako da biste za tortu sa običnom, osnovnom dekoracijom platili oko 1.300 dinara po kilogramu, dečije torte se kreću od 1.600 do 1.700 dinara po kilogramu, mladenačke od 1.700 do 1.800 dinara po kilogramu i slično. Ukoliko se odlučite za tortu sa svežim voćem, cena je oko 1.500 dinara po kilogramu, a postoje i one u obliku slova, broja, ili nekog drugog oblika, za koje ćete morati da izdvojite oko 3.000 dinara za kilogram.

cene domaćih torti
Foto: freepik.com

O čemu treba voditi računa kada naručujete tortu

Staro pravilo važi i dalje: Kada kupuješ hranu, gledaj gde je najveća gužva. Na ovo treba da mislite prvenstveno zbog toga što ćete biti sigurni da će sastojci od kojih se pravi vaša torta uvek biti sveži. Tamo gde je veliki promet, sastojci ne stoje dugo. Kao drugo, ako je gužva, znači da su torte odlične! Jedno povlači drugo i ako se budete toga pridržavali, nema greške kod odabira!

Raspitajte se kod prijatelja i rodbine ko pravi dobre torte u vašem gradu, a možete da pročitate i recenzije na internetu. Ljudi su iskreni i ako nešto ne valja, želeće to da podele sa svima, a bogami, vole i da pohvale one koji su to zaslužili.

torte za rođendane
Foto: freepic.diller

Najčešće se naručuju domaće rođendanske dečije torte

Možda biste vi i napravili odličnu tortu za rođendan vašeg deteta, ali postoji jedan problem - ne umete da napravite Spajdermena od fondana, kao ni jednoroge koji se sunčaju na zelenoj travi punoj belih rada. Deca su zahtevna kada je u pitanju rođendanska torta, ali ne u smislu ukusa, nego izgleda. Rođendanska torta mora da bude sa likovima omiljenih crtanih junaka i tačka! Tada na scenu stupaju majstori za torte, ili bolje rečeno, umetnici, koji će napraviti takvu tortu da će vam prosto biti žao da je isečete i uništite to umetničko delo koje kao da je izvajao Mikelanđelo lično.

Torte za dečake

Dizajn torte koji dečaci žele za svoj rođendan obično zavisi od uzrasta, ali i od toga šta je u tom trenutku aktuelno na dečjim TV ili YouTube kanalima. Manji dečaci obično žele Mikija Mausa, životinje, neko vozilo, a kasnije i super heroje koji su tada aktuelni. Česte su i tematske torte kod dece predškolskog i školskog uzrasta koje se tiču određene igrice kao što je na primer Minecraft. Ova igrica je prosto zaludela dečake nižih razreda osnovne škole i za jedan rođendan mora da se naruči torta sa Minecraft motivima. Naravno, torte sa motivima iz fudbala ili košarke su ovek aktuelne!

torte za dečake
Foto: Vidal Baleilo Jr. / pexels.com

Torte za devojčice

Nekada davno, želja svake devojčice je bila da ima tortu u obliku haljine, u koju će se ubosti barbika. Ta vremena su davno prošla, a tehnologija izrade dekoracije za torte je drastično napredovala. Kao što je slučaj kod dečaka, devojčice isto biraju dizajn torte prema uzrastu i sadržaju koji je aktuelan u tom trenutku. Na primer, devojčice do pete godine vole Mini Maus, Pepu prase, jednoroge, jednoroge, još jednoroga, zatim od šeste pa nadalje krune, princeze i slično. Kasnije su aktuelne torte sa šminkom ili štiklicama, ali nećete pogrešiti ni sa tortom bez figurica, dovoljno je samo da ima na sebi bebi roze boju, šljokice, bisere i neke druge kićanke koje devojčice vole.

torte za devojčice
Foto: Cats Coming / pexels.com

Spektakularne torte za spektakularnu proslavu punoletstva

Nekada se proslavi punoletstva nije pridavao veliki značaj, tačnije bile su kao malo bolji izlazak u grad sa društvom, međutim, poslednjih godina se desila velika promena. Umesto diskoteke, za proslavu 18. rođendana sada se zakupljuju skupe svečane sale, a sama proslava je slična svadbarskoj, samo bez mladenaca i ceremonije venčanja. Za takvu proslavu ne ide babina torta koju ti je pravila za svaki rođendan, nego se naručuju velike, spektakularne torte, poput onih koje se prave za svadbe. Logično - za proslavu sličnu svadbarskoj ide i torta slična svadbarskoj. Takve torte se obično ukrašavaju motivima koji mogu na najbolji način da oslikaju želje i interesovanja slavljenika, pa tako imamo kofere i mape za one koji vole putovanja, instrumente za muzički nadarene, knjige za one koji vole da čitaju i slično. Naravno, sve je to upakovano tako da izgleda zaista spektakularno.

torte za 18. rođendan
Foto: Davide de Giovanni / pexels.com

Torta kao hajlajt svadbene proslave

Torte za svadbe su zaista nešto posebno. To je trenutak kada se svi okupe oko mladenaca, a oni uz muzičku podlogu zajedno seku prvo parče. U ovu ceremoniju je obično uključena i pirotehnika, kako bi ceo događaj bio još spektakularniji. Za svadbe se obično naručuju bele torte na dva ili tri sprata, sa figuricama mladenaca na vrhu i dodatnom dekoracijom, ali ne oklevajte da se igrate sa bojama i dekoracijom. Neki od najpopularnijih dekorativnih detalja za svadbene torte su cveće, pravo ili jestivo, zatim satenske trake ili mašne, perle i dijamanti ili personalizovani toperi koji mogu da sadrže imena mladenaca, datum venčanja ili nešto drugo.

Zapamtite: nema popravnog ispita kada je reč o mladenačkoj torti, tako da vodite računa da je naručite od pouzdanih poslastičara ili majstora za torte i da se unapred dogovorite oko svih detalja.