Montaža i demontaža nameštaja - Uslužno i profesionalno

Kupili ste novi nameštaj, doneli ste ga kući i uzbuđeno pristupili sklapanju delova, ali ste shvatili da nije sve tako lako kao što ste očekivali. Mnogi se zbog toga razočaraju i posumnjaju u svoje mogućnosti, ali nema razloga za to. Iako postoji uputstvo za sklapanje nameštaja, ovaj posao bi ipak trebalo da prepustite nekome ko se time bavi jer je "ispraksan", poseduje sav potreban alat i tačno zna koliko šta treba da se zavrne.

Foto: DCStudio / freepik.com
Foto: DCStudio / freepik.com

Šta sve treba da znate o montažnom nameštaju

Montažni ili "flat pack" nameštaj je nameštaj koji vam stiže u delovima u pljosnatim kutijama i treba sami da ga sastavite. Za razliku od nekadašnje izrade nameštaja u komadu, koji je bio veoma težak, kabast i nepraktičan za transport, montažni nameštaj zauzima manje mesta prilikom transporta, lakše se prenosi do željenog mesta, a montaža nije toliko komplikovana ukoliko znate šta radite. Pored delova nameštaja, u kutijama dobijete sve potrebne šrafove, šarke, ručke i druge delove koji su vam potrebni za uspešnu montažu, dok alat sami treba da obezbedite.

Montažni nameštaj pravi se od iverice, punog drveta ili MDF ploče, odnosno delova mlevenog drveta pomešanog sa voskom. Od MDF ploča se najčešće prave ormani i stolovi jer je ovaj kompozit jači od iverice i lakše se obrađuje od punog drveta.

Prednosti sklopivog nameštaja

Iako je nameštaj u jednom komadu, od punog drveta, svakako kvalitetniji i može da traje i po sto godina, sklopivi nameštaj od iverice ili MDF ploča ima svojih prednosti. Već smo naveli da je transport takvog nameštaja mnogo jednostavniji jer rasklopljen zauzima malo prostora. Ovo je posebno bitno kod unošenja nameštaja u kuću ili stan jer lift, vrata ili hodnici nekad nisu preterano široki i prava je muka uneti kabasti nameštaj u takav prostor. Iz istog razloga ni selidba nije komplikovana jer se nameštaj lako rasklopi i prenese na novu lokaciju. Prednost sklopivog nameštaja je i u tome što se delovi proizvode serijski, pa je sve samim tim jeftinije i dostupnije za kupovinu.

Montaža Ikea nameštaja

Ikea je najpoznatiji brend kada je u pitanju sklopivi nameštaj, što i ne čudi jer je upravo njihov dizajner 1943. godine osmislio ovaj koncept koji je postao standard širom sveta. Danas u mnogim domovima postoji sklopivi nameštaj ovog poznatog brenda koji je došao sa detaljnim uputstvom za sklapanje. Ipak, montaža nameštaja nije baš za svakoga i iako ste dobili detaljno uputstvo, ne znači da morate sami da ga sastavljate. U mnogim slučajevima se to ni ne preporučuje, posebno kada je reč o većim komadima kao što su ormani, kuhinjski elementi i slično. Uputstvo za montažu Ikea nameštaja nije napravljeno za vas, nego za majstora koji će sastavljati delove. Naravno, ukoliko ste poručili komade nameštaja kao što je čajni stočić ili tabure, koji su sastavljeni od samo nekoliko delova, onda nema potrebe da se angažuje majstor, ali nikako nije preporučljivo da veće i komplikovanije komade sastavljate sami, a evo i zašto:

  • Nedostatak alata - velika je verovatnoća da u svom domu nemate sav potreban alat za uspešno sklapanje Ikea ili nekog drugog nameštaja.
  • Nepravilna montaža - Ukoliko izbušite rupu milimetar van predviđenog mesta, u velikom ste problemu jer će nameštaj izgubiti svoj oblik, a postoji i verovatnoća da nećete moći pravilno da montirate deo jer neće nalegati na ostale delove.
  • Nestručno postavljanje - Ako niste stručni za montažu nameštaja, nestručno postavljanje elemenata i na kraju celog komada može da dovede do klimanja, a u gorim slučajevima i do pada montiranog elementa. Poseban rizik postoji kada montirate viseće elemente u kuhinji jer su oni predviđeni za skladištenje teških predmeta.
  • Vreme - I sami ste svesni da bi vam montaža nameštaja oduzela mnogo vremena. Možda to sada radite prvi put, a možda ste već nešto montirali, ali se time ne bavite dovoljno često da bi vam postalo rutina i oduzelo manje vremena. Dakle, ceo dan ćete izgubiti za nešto što bi majstor uradio za sat vremena.
montaža ikea nameštaja
Foto: DCStudio / freepik.com

Montaža i demontaža nameštaja

Pored ekipa koje se profesionalno bave montažom, postoje i one koje istovremeno i demontiraju nameštaj. Reč je najčešće o ekipama koje možete da angažujete za selidbe jer poseduju i odgovarajuća vozila za transport nameštaja sa jedne na drugu lokaciju. Pored pažljive demontaže nameštaja, oni će delove profesionalno upakovati tako da se ništa ne ošteti prilikom transporta, utovariće u vozilo, prevesti do željene lokacije, a nakon istovara ponovo će sve sklopiti kako je bilo. Pojedine firme, koje vrše uslugu montaže, demontaže i selidbe nameštaja, pružaju vam mogućnost i da robu skladištite u njihovim magacinima, dok nova lokacija ne bude useljiva.

montaža nameštaja beograd
Foto: DCStudio / freepik.com

Montaža nameštaja - Beograd

Beograd, kao najveći grad, ima i najveću ponudu firmi i pojedinaca koji se bave montažom nameštaja. Pre nego što angažujete majstora za montažu nameštaja na teritoriji Beograda, dobro se raspitajte da li dolazi do vaše gradske opštine i koja je razlika u ceni jer tu ulaze i putni troškovi. Ukoliko želite da prođete jeftinije, savetujemo vam da zbog toga pronađete majstora koji se nalazi blizu vas. Majstori koji se bave montažom nameštaja rade sa svim brendovima i nebitno je da li je u pitanju Ikea, Emmezeta, Jysk, Vitorog, Forma Ideale, Jela Jagodina, Matis ili neki drugi proizvođač. Takođe, ovi brendovi imaju i svoje ekipe montera, ali često morate da čekate jer su prebukirani.

montaža nameštaja novi sad
Foto: DCStudio / freepik.com

Montaža nameštaja - Novi Sad

Posle Beograda, najbolju ponudu majstora za montažu nameštaja pronaći ćete u Novom Sadu. Ovo se odnosi i na majstore iz Rumenke, Beočina, Petrovaradina, Futoga, Veternika i obližnjih mesta koje je Novi Sad odavno "pojeo" šireći se. S obzirom na to da teritorija Novog Sada nije preterano velika, udaljenost majstora za montažu ne bi trebalo mnogo da utiče na krajnju cenu. Kao što smo već pomenuli u prethodnom pasusu, monteri nameštaja rade sa svim brendovima, ali je bitno da se dobro raspitate da li obavljaju sve poslove. Primera radi, neki monteri koje angažuju prodavnice u kojoj ste kupili nameštaj ne rade kačenje visećih elemenata ili ugradnju sudopere u kuhinjski element.

montaža nameštaja cena
Foto: Athena / pexels.com

Montaža nameštaja - cena

Cena montaže nameštaja zavisi od toga koliko je sklapanje komplikovano, kao i od samog materijala od kog su delovi napravljeni. Logično je da će više koštati sklapanje nameštaja sa više delova, ili onih koji imaju staklene elemente. Neki majstori montažu nameštaja naplaćuju po satu, a trenutna cena je od 15 do 20 evra za sat vremena rada. Ukoliko ste angažovali majstore iz prodavnice u kojoj ste kupili nameštaj, za montažu možete da očekujete plaćanje određenog procenta ukupne cene nameštaja, a taj iznos ne može da bude manji od 6.000 - 7.000 dinara. Jedini problem kod angažovanja majstora iz prodavnice je taj što to nije ista ekipa koja dostavlja nameštaj na kućnu adresu, pa ćete morati naknadno da ih zovete i dogovarate se oko termina.

Zašto treba da angažujete majstora za montažu nameštaja

Ukoliko vas još uvek nismo ubedili da angažujete majstora za montažu nameštaja, nakon što pročitate sledeće redove, sigurno hoćemo:

  • Bezbednost - Teški delovi koji nisu pravilno montirani mogu lako da se otkače i povrede vas. Isti je slučaj i sa montažom visećih elemenata. Ne želite da vam viseća padne sa svim tanjirima i čašama i izlomi i ono što se ispod nalazi, zar ne?
  • Alat - Iako u ostavi imate set alata, verovatno nećete moći da pronađete baš to što vam treba. Majstori su opremljeni svim potrebnim alatom za montažu, u šta spada i električni alat poput šrafilice, koja će uštedeti mnogo vremena.
  • Sklapanje bez oštećenja - Majstori koji svakodnevno montiraju nameštaj tačno znaju gde šta treba da se izbuši ili iseče, da bi se delovi savršeno uklopili. Njima se neće dogoditi da oštete vaš novi nameštaj tako što su izbušili rupu tamo gde ne treba, ili preblizu ivicama, zbog čega bi došlo do pucanja.
  • Ušteda vremena - Kao što smo već rekli, majstori koji se bave montažom nameštaja to rade svakog dana i toliko su ispraksani da će uraditi za čas posla ono za šta bi vama bio potreban ceo dan. Pored veštine sklapanja, oni poseduju i veštinu organizacije, tako da tačno znaju gde šta treba da postave da bi im bilo nadohvat ruke i na taj način dodatno uštede na vremenu.
  • Čišćenje - Nećete verovati, ali mnoge ekipe koje se bave montažom nameštaja pokupe ambalažu koja je ostala od delova nameštaja i ostale otpatke. Tako da, kada ispratite majstore, ne morate odmah da krećete sa spremanjem, nego možete da sednete i divite se svom novom nameštaju.