Polovne TA peći - Šta treba da znate i koliko koštaju

Termoakumulacione peći, skraćeno TA peći, glavno su grejno telo u stanovima i kućama u kojima ne postoji centralno grejanje ili peć na čvrsto gorivo. Ljudi u našoj zemlji se već decenijama greju na TA peć, a kako se spremamo za novu grejnu sezonu, priča o ovoj vrsti grejnog tela je sve aktuelnija.

Jedan od modela TA peći
Jedan od modela TA peći

Kako poskupljenje energenata utiče na grejanje

Aktuelna situacija u svetu, koja je dovela do nedostatka i visokih cena fosilnih goriva i gasa, kao direktnu posledicu imala je i poskupljenje struje. Preporuka je da se štedi električna energija, posebno u zimskim mesecima, što je mnogima stvorilo problem - kako se grejati predstojeće sezone? Zbog toga domaćinstva u Srbiji traže alternativne načine za grejanje, ali da ujedno budu i finansijski pristupačni, kako njihova nabavka i instalacija, tako i mesečno korišćenje. S obzirom na to da je danas teško doći do uglja i drva, a oslanjanje na gas je rizično jer preti prekid snabdevanja, građani se oslanjaju na električnu energiju. Došli smo do zaključka da je trenutno jedno od najboljih rešenja nabavka polovne TA peći.

Na koji način radi TA peć

Termoakumulacione peći sadrže u sebi šamotne ili magnezitne blokove i električne grejače koji ih zagrevaju do temperature od oko 800 stepeni. Šamot je posebna vrsta proizvoda koji se dobija od kamena, gline, peska i drugih sirovina i može da istrpi izuzetno visoke temperature, zbog čega se i koristi za grejna tela, u ovom slučaju TA peći. Magnezitna opeka, koja se takođe stavlja u TA peći, sastoji se od magnezijum oksida, gvožđe oksida, glinice i krečnjaka. Dakle, šamotne i magnezitne cigle su u stanju da akumuliraju veliku količinu toplotne energije, a kako se ta toplota ne bi rasipala i peć ne bi bila jako vruća, ova vrsta opeke je obložena debelim slojem izolacije. Obično se postavlja keramička vuna koja je bezbednije rešenje u odnosu na staklenu vunu koja se nekada koristila. Zahvaljujući tako dobroj izolaciji, opeka akumuliranu toplotu može da drži od 10 do 20 i više časova, a sve u zavisnosti od toga do kog kapaciteta je peć napunjena i na koji način se odvodi toplota - da li prirodnim strujanjem ili prinudnim strujanjem uz pomoć ugrađenog ventilatora.

Tokom jako niskih temperatura, može da se uključi pomenuti ventilator koji će naglo hladiti šamotne ili magnezitne cigle, a iz pećke će duvati topao vazduh. Postoji i termometar koji je povezan sa ventilatorom i koji prati temperaturu u prostoriji, pa tako po potrebi uključuje ili isključuje izduvavanje vazduha. Naravno, nije preporučljivo da izduvavanje vazduha traje dugo jer će se opeka brzo ohladiti, pa ćete morati ponovo da "punite" peć po skupoj struji, što će se odraziti na vaš mesečni račun za struju.

Pored spoljašnje termoregulacije, TA peći poseduju i unutrašnju regulaciju temperature, koja omogućava da podesite do kog kapaciteta će se peć noću puniti. Punjenje peći vrši se punom snagom grejača, a kada se napuni do željenog kapaciteta, termostat isključuje dovod električne energije grejačima. Da li je dovod struje do grejača uključen ili isključen, govori nam signalna lampica.

Koje vrste TA peći postoje

TA peći se razlikuju po jačini, odnosno po tome koliku površinu mogu da zagrevaju, pa samim tim i koliko struje troše. Na našem tržištu mogu da se pronađu peći jačine od 1.6 kW, do onih koje troše 8 kW. Takođe, razlikuju se i po vrsti priključka. Ukoliko u stanu imate samo monofaznu struju, nećete moći da koristite TA peć jaču od 3 kW. Za veću jačinu neophodno je da sprovedete trofaznu struju. TA peći različite jačine imaju i različitu količinu šamotnih opeka u sebi. Već možete da pretpostavite - one jače imaju više opeka u odnosu na one slabije jer više opeka može da akumulira više energije.

Kako uštedeti struju grejući se na TA peći

Postoje razne "cake" prilikom grejanja na TA peći, koje će vam pomoći da bolje zagrejete stan, a da pritom uštedite električnu energiju.

  • Punjenje na jeftinu struju - Prva i osnovna stvar je da punite peć noću, kad je jeftina struja. Verovatno ste i sami upoznati sa ovim, a ušteda struje je ogromna.
  • Položaj pećke - Da bi vam u stanu bilo toplije, preporuka je da se TA peć drži ispod prozora ili do najhladnijeg zida, tako da je odmaknuta od njih oko 20 cm.
  • Dajte pećki da "diše" - Jako je važno da ne blokirate pećku stavljajući ispred ili na nju ploču ili drugi predmet koji neće toplotnoj energiji dozvoliti da se slobodno širi. Ukoliko to uradite, biće vam potrebno više vremena da zagrejete prostoriju, što znači da će se peć brže isprazniti i moraćete da je uključujete u vreme kada je struja skuplja.
  • Položaj termostata - Nemojte da držite termostat na hladnom zidu, niti odmah pored pećke. Najbolje je da termostat stoji malo dalje od peći i to na oko 1.5 metar visine jer će tako meriti temperaturu koju vi osećate na toj visini.
  • Ugradite tajmer - Korišćenje tajmera omogućiće vam da ne budete rob TA pećke. Nećete morati da čekate do kasno da dođe jeftina struja, da biste je uključili, niti da se budite rano da isključite pećku. Pravilno podešen tajmer će sve to raditi umesto vas!
  • Ne isključujte pećku kada niste kod kuće - Mnogi prave grešku i isključuju TA peć kada nisu kod kuće, ne znajući da će im posle biti potrebno više vremena da se postigne željena temperatura u stanu. Umesto toga, smanjite temperaturu na 15 do 16 stepeni, a kada se vratite kući biće vam lakše da zagrejete do željene temperature. Optimalna temperatura je oko 22 stepena, a samo 1 stepen više povećaće vaš račun za struju za oko 6 odsto.
polovne TA peći iz Nemačke
Foto: wirestock / freepik.com

Nove ili polovne TA peći

Često se postavlja pitanje da li je bolje kupiti novu ili polovnu TA peć. Nove termoakumulacione pećke su prilično skupe i cena one najslabije domaće proizvodnje je oko 600 evra. Dobra stvar je što je ova vrsta grejnog tela prilično dugotrajna, retko se kvari, pa nećete pogrešiti ako kupite polovno po nekoliko puta nižoj ceni.

Ako sada treba da biramo između nove ili polovne TA peći, najpre bismo se odlučili za kupovinu polovne pećke iz uvoza koja je kvalitetnije izrade. Pećke iz uvoza koje mogu da se pronađu na našem tržištu stare su od jedne do šest, sedam godina, remontovane su i spremne su za upotrebu. Ono što ih, pored kvaliteta, takođe karakteriše jeste pristupačna cena. Naime, ukoliko kupujete polovnu TA peć domaće proizvodnje, platićete je od 100 do 250 evra. Polovne pećke domaće proizvodnje koje možete pronađi na oglasima obično su starije od 10 godina, a dizajn im se nije menjao u protekle četiri decenije. S druge strane, od 200 do 350 evra izdvojićete za slično grejno telo iz uvoza koje je novije, modernijeg izgleda i kvalitetnije izrade.

Na šta treba obratiti pažnju kada se kupuju polovne TA pećke

Ukoliko ste doneli odluku da kupite polovnu TA peć, potrebno je da proverite nekoliko stvari, kako biste bili sigurni da će vas ovo grejno telo zaista služiti kako treba. Pre svega, proverite da li su svi grejači ispravni, jer to najviše određuje kako će pećka raditi u toku grejne sezone. Podjednako važna stvar je da proverite i u kom stanju su električne instalacije, naročito ventilator. Takođe, pogledajte u kojoj meri je istrošena mineralna vuna, kao i da li se u pećki koriste originalne cigle od šamota ili magnezita. Ukoliko sam prodavac ne može da garantuje da je sve potpuno ispravno, bilo bi najbolje da sve ovo proverite na licu mesta. Poželjno je da provera bude u prisustvu majstora koji se razume u strukturu TA peći.

Polovne TA peći iz Nemačke

Kada je reč o uvoznim TA pećima, kod nas su naročito popularne polovne TA peći iz Nemačke. Kako naš narod voli da kaže, to je "nemački kvalitet", što se zaista pokazalo kao nešto vredno pažnje, sudeći po iskustvima zadovoljnih korisnika koji su se odlučili za neku od nemačkih marki TA peći.

Polovne termoakumulacione peći koje su uvezene iz Nemačke pre prodaje se remontuju, a mnogi prodavci nude i uslugu dostave i montaže. Najpopularnije marke TA peći uvezenih iz Nemačke su Vaillant, Stiebel Eltron, Dimplex, Siemens, Aeg, Olsberg i slično.

Polovne TA peći - cena

Cena polovnih TA peći zavisi od mnogo faktora. Pre svega, cenu određuje jačina pećke, starost, marka, ali i doba godine kada je kupujete. Ako kupujete TA peć na proleće, kada se završi grejna sezona, ili na leto, možete da prođete povoljnije nego kada je kupujete pred grejnu sezonu ili usred zime.

Na oglasima može da se pronađe mnogo TA peći domaćih proizvođača, kao što su Magnohrom ili Cer. Tu zaista ima svega, pa čak i onih koje su proizvedene dok je još Tito bio živ ili čak novijih, ali im je "otišao" grejač, termostat i slično. Međutim, ovakve peći i dalje drže cenu na domaćim oglasnicima, pa se prodaju od 100 do 250 evra.

Kada je reč o TA pećima iz uvoza, situacija je malo drugačija jer ih uvoze uglavnom oni koji se bave servisiranjem i trgovinom ovim grejnim telima, pa je tako slaba mogućnost da naiđete na nešto neispravno. Njih možete pronaći po ceni od 200 do 350 evra za potrebe prosečnog stana, ali ima i onih skupljih čija je cena i do 1.000 evra.

Iskustva korisnika koji se greju na TA peći

Činjenica je da je grejanje TA pećima trenutno jedan od najjeftinijih načina zagrevanja stana, kada uzmemo u obzir kupovinu uređaja i mesečnu potrošnju. Čitajući komentare korisnika foruma koji se greju na TA peć, naišli smo uglavnom na pozitivna iskustva, posebno kada je reč o mesečnoj potrošnji i računu za struju. Svakako je velika ušteda u odnosu na grejanje na fosilna goriva. Međutim, količina potrošene energije, kao i svuda, zavisi od položaja stana i izolacije, tako da je sasvim nomalno da stan koji je "ušuškan" bude topliji i potroši se manje struje za zagrevanje, nego u onom na poslednjem spratu, koji ima nekoliko hladnih zidova i prozori mu ne dihtuju.