Postavljanje parketa i laminata - Sve što treba da znate o tome

Dobar pod je ogledalo svakog doma, a nestručno postavljen parket ili laminat, osim što može da pokvari izgled prostorije, može veoma brzo da se rasklima, odlepi, počne da škripi i pravi druge probleme. Ovo je jedan od onih poslova koje, iako volite da majstorišete, treba ipak da prepustite profesionalcima, kako ne bi došlo do navedenih situacija.

Postavljanje parketa i laminata / Foto: freepik.com
Postavljanje parketa i laminata / Foto: freepik.com

Sadržaj:

1. Postavljanje parketa - priprema podloge i koraci
     1.1. Merenje površine
     1.2. Pregled i priprema podloge
     1.3. Lepljenje parketa
          1.3.1. Način postavljanja parketa
     1.4. Hoblovanje parketa
     1.5. Lakiranje ili uljenje parketa
2. Postavljanje parketa - cena
3. Hoblovanje i lakiranje parketa - cena
4. Parketari - kako pronaći dobrog majstora
5. Koje vrste parketa postoje
     5.1. Klasični masivni parket
     5.2. Gotovi parket
     5.3. Lamelni parket
     5.4. Seljački pod
     5.5. Brodski pod
6. Postavljanje laminata
     6.1. Priprema podloge za postavljanje laminata
     6.2. Kako se postavlja laminat
     6.3. Postavljanje laminata preko parketa
7. Cena postavljanja laminata
8. LVT podovi

Postavljanje parketa - priprema podloge i koraci

Da bi postavljeni parket dugo godina bio u dobrom stanju, bez škripe, podizanja i odlepljivanja, potrebno je odraditi dobru pripremu pre samog lepljenja. Pod trpi najviše opterećenja, što zbog težine nameštaja, što zbog stalnog kretanja po njemu, tako da je zaista neophodno posvetiti mu posebnu pažnju jer će nam se nepažljiva instalacija kasnije obiti o glavu. U nastavku saznajte o čemu sve treba da povedete računa neposredno pre i tokom postavljanja parketa.

Merenje površine

Da biste znali koliko materijala vam je potrebno, neophodno je da izmerite površinu prostorija u kojima će se postavljati parket. Merenjem kvadrature dobićete informaciju o tome koliko parketa vam je potrebno da prekrijete podove, koliko lajsni ćete morati da kupite i koje dužine, količina lepka i drugo. Savetujemo vam da ovaj korak učinite ranije jer se na isporuku parketa i ostalog materijala čeka najmanje mesec dana.

Pregled i priprema podloge

Da bi parket dobro legao i stajao na mestu još dugo godina, ključno je da podloga bude perfektna. Dakle, potrebno je izvući cementnu košuljicu ili estrih i postarati se da budu ravni, bez ikakvih talasa, ispupčenja, udubljenja i pukotina. Pripremljena podloga, koja ne sme da bude ni previše glatka, ni previše hrapava, mora dobro da se osuši, jer će u suprotnom preostala vlaga praviti problem i podizati i razdvajati parket. Tako postavljena i dobro osušena podloga ne bi trebalo da ima problema sa otpornošću i stabilnošću, međutim ipak može da se desi da nije dovoljno tvrda. U tom slučaju, preko podloge se stavlja poseban premaz, odnosno prajmer. Kada smo sve ovo uspešno odradili, ostalo je još samo da dobro očistimo podlogu od prašine, ostataka maltera ili nekih drugih stvari koje su se tu zadesile nakon izvlačenja košuljice ili estriha.

Lepljenje parketa

Došlo je vreme i da se počne sa lepljenjem parketa. Savet majstora je da pre nego što počnete sa ovim poslom, izvadite parket iz kutija i ostavite ga da stoji tako bar 24 sata, kako bi se prilagodio temperaturi prostorije u kojoj će se lepiti. Parket obavezno držite na mestu koje nije direktno izloženo sunčevim zracima, kako se ne bi oštetio. Takođe, veoma bitna stvar je da pre postavljanja parketa obezbedite odgovarajuću temperaturu prostorije, kao i odgovarajuću vlažnost vazduha. Naime, da se drvo ne bi skupljalo, širilo ili krivilo, potrebno je da temperatura u prostoriji bude između 16 i 20 stepeni, a vlažnost vazduha između 45 i 65 odsto.

Pre nego što počnete sa lepljenjem parketa, izvadite ga iz kutija i ostavite ga da stoji tako bar 24 sata.

Lepak za parket potrebno je birati prema vrsti poda koji se postavlja, pa tako, primera radi, ako se lepe duže daske, najčešće se koristi dvokomponentni poliuretanski lepak. Isti slučaj je i kada parket stavljate preko podnog grejanja. Za ostale vrste parketa uglavnom se koristi lepak na bazi silana. Pre nego što nanesete lepak, na cementnu košuljicu ili estrih se nanosi prajmer koji ima za cilj da ojača lepak i da sačuva podlogu od vlage. Prilikom nabavke lepka i prajmera, vodite računa o tome da budu kompatibilni jedan sa drugim.

Način postavljanja parketa

Postoje različiti dezeni slaganja parketa i svaki od njih, u kombinaciji sa dezenom i bojom samog parketa, može da postigne odgovarajući efekat u prostoriji. Smer u kom slažemo parket takođe može vizuelno da suzi, raširi, skrati ili izduži prostoriju. Najjednostavniji način slaganja parketa je u obliku brodskog poda, kada se daščice slažu redom, jedna za drugom. Ovaj dezen slaganja možete da učinite zanimljivijim tako što ćete daščice razmaknuti simetrično ili asimetrično. Drugi način slaganja parketa je dezen zvani "riblja kost". Ovo je jedan od najčešćih načina postavljanja parketa kod nas i slaže se tako što se daščica postavlja pod uglom od 90 stepeni u odnosu na drugu, tako da se dobije cik-cak efekat. Takođe, ovaj način postavljanja čini parket otpornijim, tako da se postavlja u prostorijama gde se očekuje veće habanje. Pored dva navedena načina postavljanja parketa, čest je i dezen u obliku šahovskog polja. Do ovog dezena dolazi se tako što se nekoliko daščica poređa paralelno, tako da formira pravilan kvadrat, a pored se postavi druga grupa paralelnih daščica, ali rotirana za 90 stepeni u odnosu na prvu grupu.

postavljanje parketa u obliku šahovskog polja
Foto: derich/freepik.com

Hoblovanje parketa

Postavili smo parket i vreme je da ga ishoblujemo kako bi bio savršeno ravan i gladak. Pre samog procesa hoblovanja potrebno je dobro očistiti površinu. Temperatura prostorije mora da bude od 18 do 27 stepeni. Hoblovanje se obavlja uz pomoć specijalnih mašina koje koriste šmirgle različite finoće. Ranije je hoblovanje parketa bio veoma prljav posao zbog prašine koja je svuda letela, ali srećom moderne mašine imaju mogućnost da uporedo sa šmirglanjem i usisavaju tu prašinu, tako da se ona ne lepi za zidove. Prilikom hoblovanja koristi se nekoliko šmirgli, a poslednja je ona najfinija kojom se postiže poliranje. Posle prve faze hoblovanja, pod je potrebno dobro očistiti, a potom se pristupa fugovanju, odnosno popunjavanju praznina između daščica. Masa za fugovanje pravi se mešanjem piljevine dobijene od prve faze hoblovanja i posebne fug smese. Kada se završi proces fugovanja, potrebno je ostaviti da se sve osuši, a potom nastavljamo sa hoblovanjem. Dužina trajanja hoblovanja zavisi od kvadrature, a prema nekim procenama za stan od oko 60 kvadratnih metara potrebno je dva do tri dana. Kada su radovi gotovi, dobro očistite površinu od prašine. Iako nove mašine sadrže u sebi usisivače, po završetku radova je ipak neophodno sve detaljno očistiti kako bi se parket pripremio za naredni korak. Ukoliko je reč o novopostavljenom parketu, nakon hoblovanja se savetuje da ga ostavite nekoliko dana da se slegne, pa tek onda možete da pređete na lakiranje. Proces hoblovanja je skoro isti kod novopostavljenog i kod starog parketa, s tim što se kod starog parketa prvo skidaju lajsne, potom sloj laka grubom šmirglom, a potrebno je i obratiti pažnju na to da li je parket na nekim mestima oštećen i to sanirati.

Lakiranje ili uljenje parketa

Poslednji korak kod sređivanja parketa je lakiranje ili uljenje. Nakon što je parket ishoblovan i očišćen, nanosi se lak tako što se izlije na parket i premazuje valjkom. Prvi naneti sloj se suši oko dva sata, nakon čega se parket polira. Posle toga se nanosi drugi sloj laka koji je potrebno ostaviti oko 24 sata da se suši. Kada se drugi sloj osuši, potrebno ga je ispolirati mrežicom granulacije 120, zatim dobro usisati i očistiti i naneti treći, završni sloj. Kada je sušenje laka završeno, postavljaju se parket lajsne.

Važno je napomenuti da je pre poslednjeg sloja laka moguće i bajcovanje parketa, odnosno promena boje. Bajcovanjem se ne pruža zaštita drvetu, već se isključivo radi o dekoraciji. Najčešće se traži bajcovanje parketa u belu i sivu boju, a moguće je i zadržati prirodnu boju drveta, samo joj promeniti nijansu u svetliju ili tamniju. Pored navedenih boja, danas u ponudi postoje i druge poput zelene, crvene, teget, ali i srebrne i zlatne.

Bajcovanjem se ne pruža zaštita drvetu, već se isključivo radi o dekoraciji.

Kada je reč o uljenju parketa, to je drugi način zaštite podne obloge i kod nas je manje zastupljen u odnosu na lakiranje. Ulje se takođe nanosi nakon hoblovanja i čišćenja površine i štiti drvo tako što prodire duboko u njegove pore. Takođe, prilikom uljenja na drvetu ostaje reljef koji je opipljiv i na taj način ističe lepotu prirodnog drveta. Za razliku od lakiranog parketa, koji godinama nakon radova ne mora da se dira, parket koji je mazan uljem mora iznova da se premazuje, a preporuka je da se to radi bar jednom u dve godine. Proces uljenja se izvodi tako što se ulje nanosi pamučnim krpama u smeru prirodnih šara i godova, posle čega je potrebno da se suši 24 sata. Prednost parketa premazanog uljem u odnosu na lakirani je ta što reparacija oštećenog dela lakiranog parketa podrazumeva ponovno hoblovanje i lakiranje cele prostorije, a kod nauljenog parketa je dovoljno blago išmirglati samo oštećeni deo i ponovo ga premazati uljem.

Postavljanje parketa - cena

Cena postavljanja parketa, koja uključuje sve radove, tačnije postavljanje, hoblovanje, lakiranje i poliranje košta oko 8 evra po metru kvadratnom, a montaža lajsne iznosi od 1.5 do 2 evra po metru. Naravno, ova cena se odnosi samo na "ruke", dok ćete materijal morati sami da obezbedite.

parketar beograd
Foto: freepik.com

Hoblovanje i lakiranje parketa - cena

Ukoliko imate stari parket koji je oštećen, nema potrebe da ga vadite i postavljate novi jer nakon hoblovanja i lakiranja može da izgleda kao da je tek postavljen. Cena reparacije klasičnog parketa, što podrazumeva hoblovanje, gitovanje i lakiranje u tri sloja izaći će vas od 8 do 12 evra po kvadratnom metru. Ukoliko ste se odlučili za uljenje parketa, cena po kvadratnom metru je oko 2 evra.

Parketari - kako pronaći dobrog majstora

Kada obavljate ozbiljne poslove oko renoviranja, izuzetno je važno da to prepustite stručnjacima. Međutim, kako da znate koji je parketar dobar? Ukoliko tražite parketara u Beogradu ili Novom Sadu, tu je zaista veliki izbor majstora i sigurno može neko da vam preporuči osobu od poverenja. Preporuka zadovoljne mušterije je najbolja reklama, a kako se kod nas kaže: "Dobar glas daleko se čuje". U manjim sredinama se manje-više sve zna, pa tako sigurno znate na koga iz svog okruženja možete da se oslonite kada postavljate ili renovirate pod.

Koje vrste parketa postoje

Kada smo vas upoznali sa procesom postavljanja, hoblovanja i lakiranja parketa, u nastavku možete da pročitate koje vrste parketa se koriste kod nas, kako biste izabrali ono što vam najviše odgovara.

Klasični masivni parket

Klasični parket izrađuje se od različitih vrsta drveta i obično je debljine od dva do tri centimetra, što mu omogućava dugotrajnost i mogućnost da se više puta hobluje. Ova vrsta parketa postavlja se lepljenjem ili slaganjem na podlogu i veoma je mek i prijatan za hodanje.

Gotovi parket

Kao što sam naziv kaže, gotovi parket je gotov i odmah spreman za postavljanje. Znači, on je već obrađen, nalakiran, nauljen, tačnije potpuno završno obrađen. Ovakav parket sastavljen je od dva ili tri sloja drveta, veoma je stabilan i otporan i odličan je ako imate podno grejanje.

Lamelni parket

Lamelni parket pravi se od debljih, ali sitnijih daščica hrastovog, bukovog ili jasenovog drveta, slepljenih u kvadrate dimenzija 15x15 centimetara. Ova vrsta parketa je cenovno pristupačnija i veoma tvrda i izdržljiva.

Seljački pod

Dugačke daske od hrasta ili jasena, dužine od 60 do 240 i širine od 11 do 20 centimetara nazivaju se seljačkim podom. Debljina ovog parketa je obično od 14 do 22 milimetra.

Brodski pod

Daske koje čine brodski pod mogu biti dužine od 1 do 5 metara i širine od 9 do 30 centimetara, dok je debljina obično od 12 do 20 milimetara. Brodski pod se najčešće pravi od smreke, jele, ariša i bora, a ova podna obloga najbolje dolazi do izražaja u velikim prostorijama.

Postavljanje laminata

Laminat je veoma popularan izbor podne obloge zbog izrazito niske cene u odnosu na drvene podove, ali i zbog izdržljivosti i lake montaže. Laminatni podovi ne moraju da se hobluju i lakiraju, prilično lako se održavaju i otporni su na ogrebotine. Postoje dve vrste laminata: laminat koji se lepi i onaj koji se postavlja klik sistemom. Klik sistem je brži i jednostavniji jer nije potrebno koristiti lepak, pa samim tim ne mora da se čeka pre korišćenja prostorije.

Priprema podloge za postavljanje laminata

Priprema podloge za postavljanje laminata se ne razlikuje mnogo od gore opisane pripreme za postavljanje parketa. Dakle, površina mora da bude potpuno ravna, bez izbočina, udubljenja ili pukotina i naravno, mora da bude temeljno očišćena. Postoji mogućnost da se na podlogu, pre postavljanja laminata, postavi materijal koji vrši funkciju toplotne ili zvučne izolacije. Ovaj materijal kupuje se u rolnama i nije ga teško postaviti. Bitno je naglasiti da podloga mora da bude potpuno suva pre postavljanja laminata, kako se ne bi stvorila vlaga koja bi kasnije napravila problem kod ove podne instalacije.

Postoji mogućnost da se na podlogu, pre postavljanja laminata, postavi materijal koji vrši funkciju toplotne ili zvučne izolacije.

Kako se postavlja laminat

Prilikom postavljanja laminata treba voditi računa o pravcu letvi. Pravac laminata treba da prati pravac svetlosti pri ulasku u prostoriju. Pre nego što pristupite postavljanju laminata, potrebno je da ga ostavite u prostoriji u kojoj će se ugrađivati da odstoji bar 48 sati, kako bi se prilagodio temperaturi same prostorije. Na ovaj način sprečavate eventualno skupljanje, širenje ili krivljenje zbog nagle promene temperature. Isto kao što je slučaj sa parketom, laminat takođe ne smete da držite na direktnom suncu. Takođe, vodite računa o tome da vlažnost vazduha u prostoriji bude od 40 do 70 odsto.

postavljanje laminata
Foto: Diana Grytsku/freepik.com

Prilikom kupovine laminata, na izračunatu kvadraturu dodajte još oko 15 odsto jer će prilikom sklapanja biti otpadaka. Pre postavljanja svake daske stavlja se distancer koji omogućava materijalu da se širi i skuplja. Kada uklapate dasku laminata, potrebno je nakriviti je tako da pero uđe u prorez već postavljene daske, a zatim je položiti i gumenim čekićem udariti nekoliko puta da bi se dve daske sasvim uklopile.

Postavljanje laminata preko parketa

Umesto da hobluju i lakiraju stari parket, neki ljudi se odlučuju da preko njega postave laminat. Ovo se najčešće radi da se parket ne bi skidao bez potrebe jer u nekom trenutku u budućnosti može lako da se dovede u dobro stanje.

Kada postavljate laminat preko parketa, morate da vodite računa o tome da podloga bude suva i čista. Treba proveriti da li ispod parketa ima vlage i da li će ona nastaviti da se pojavljuje nakon isušivanja jer će laminat usporiti njeno isušivanje i može da dođe do podizanja parketa, pa samim tim i laminata koji je preko. Imajte u vidu i da se laminat širi i skuplja prilikom promene temperature, pa ostavite oko 8 milimetara prostora između laminata i zida. Ove praznine ćete popuniti silikonom i prekriti lajsnama koje se zakucavaju u zid. Još jedna veoma bitna stvar na koju treba da obratite pažnju prilikom postavljanja laminata preko parketa su vrata. Izmerite koliko prostora ima između vrata i parketa jer ćete vrata možda morati da skratite. Ovo može da bude nezgodno ako je plan da laminat bude samo privremeno rešenje.

Cena postavljanja laminata

Cena postavljanja laminata kreće se od 4 do 6 evra po metru kvadratnom. Ovo podrazumeva i pripremu podloge, postavljanje podloge i postavljanje plivajućeg laminata. Ukoliko imate spremnu podlogu i potrebno vam je samo postavljanje laminata, cena po kvadratnom metru kreće se od 3 do 4 evra.

cena postavljanja laminata
Foto: Diana Grytsku/freepik.com

LVT podovi

LVT podovi, skraćeno od Luxury Vinil Tile, ili luksuzna vinil ploča, su podne obloge koje karakteriše velika izdržljivost, kao i mogućnost realitičnog prikaza različitih materijala. Kod ugradnje ovih podova u stambenim objektima, često se postavljaju ploče koje verno prikazuju prirodne materijale, posebno drvo.

LVT ploče dele se na tri kategorije: LVT koji se lepi, LVT sa klik sistemom ugradnje i samoležeći LVT koji je potpuno montažno-demontažan i koristi se najčešće u kancelarijskim prostorima sa tehničkim podom.

Kao i kod parketa i laminata, ugradnja LVT podova podrazumeva prethodno izravnatu, čistu i suvu podlogu, a postavljene ploče održavaju se usisavanjem i brisanjem suvom ili vlažnom krpom, uz upotrebu neutralnog deterdženta. Mana ovog poda je što usled nepravilnog održavanja spojevi mogu lako da se isprljaju, a pranje vodom može da dovede do podizanja podloge. Ukoliko ste se zainteresovali za LVT podove, cena je od 16 do 40 evra po kvadratu, dok sama ugradnja košta od 3 do 5 evra po kvadratu.