Sanacija krova - Sve što treba da znate o tome

Koliko je važna dobra izolacija zidova, toliko je važno da vam je krov stabilan i dobro izolovan. On štiti vaš dom od vlage, dok zimi sprečava prodor hladnog, a leti vrućeg vazduha. Međutim, oluje, mrazevi, jak sneg i druge vremenske neprilike vremenom oštećuju vaš krovni pokrivač, zbog čega je posle određenog vremena potrebna njegova sanacija. U nastavku teksta potrudili smo se da odgovorimo na sva vaša pitanja koja se tiču sanacije krova i cena izvođenja radova.

Sanacija krova / Foto: freepik.com
Sanacija krova / Foto: freepik.com

Sadržaj:

1. Kada je vreme za sanaciju krova
2. Šta sve podrazumeva sanacija krova
3. Koliko traje sanacija krova i kada se izvodi
     3.1. Renoviranje krova stare kuće može biti izazov
     3.2. Majstori za krov - cena
     3.3. Crep za krov - cena
     3.4. Limeni krovovi - cena u Srbiji
4. Koliko košta izolacija krova
5. Ukupna cena renoviranja krova
6. Preporučeni krovni pokrivač prema kosini krova
     6.1. Ravni krovovi
          6.1.1. Bitumenski krovni pokrivač
          6.1.2. Limeni krovni pokrivač
     6.2. Kosi krovovi
          6.2.1. Crep od opeke
          6.2.2. Krovni pokrivač od cementnih vlakana
          6.2.3. Betonski crep
     6.3. Strmi krovovi
7. Da li je za sanaciju krova potrebna dozvola?
8. Manji troškovi uz redovno održavanje

Kada je vreme za sanaciju krova

Procenjuje se da oko 92 odsto svih izgrađenih krovova u Srbiji čine porodične kuće sa kosim drvenim krovovima, a većina ih je izgrađena u periodu od 1961. do 1990. godine. Pored toga što se u to vreme nije mnogo vodilo računa o kvalitetu građe, drveni krovovi imaju svoj životni vek i podložni su propadanju. Ukoliko je vaš krov izgrađen u navedenom periodu, svakako je vreme da što pre počnete da razmišljate o njegovoj sanaciji. Još jedan od načina da saznate da li je vašem krovu neophodna sanacija jeste da proverite da li prokišnjava. Ukoliko povremeno prokišnjava na jednom mestu, možda ćete proći sa zamenom jednog manjeg dela i manjim troškovima, međutim, ukoliko niste primetili da krov prokišnjava, a detaljnim pregledom došli do zaključka da ispod njega ima vlage, onda je vreme za velike radove i kompletnu zamenu krova i njegove konstrukcije. Najčešća mesta na kojima može da se javi prokišnjavanje krova su svi otvori i izbočine koje se nalaze na površini krova kao što su badže i uvale, opšivi oko prozora i dimnjaka, ventilacione glave, a uzrok curenja mogu da budu i zapušeni oluci.

Šta sve podrazumeva sanacija krova

Pre svega, treba locirati problem, da bi se utvrdilo da li je potrebna kompletna zamena krova i njegove konstrukcije, ili su dovoljne manje popravke. Neke od popravki koje mogu da vam reše nepriliku su zamena crepova, popravka tegole ili sanacija limenog krova, ako je utvrđeno da se tu krije problem. Ukoliko se prokišnjavanje uoči i sanira na vreme, troškovi uopšte ne moraju da budu visoki, međutim, ako prokišnjavanje potraje, dolazi do oštećenja svih međuslojeva krova, pa će samim tim i sanacija biti skuplja.

renoviranje krova stare kuće
Foto: pexels.com / Miguel Á. Padriñán

Ako se detaljnim pregledom došlo do zaključka da ne vredi raditi popravke jer je ceo krov zreo za rekonstrukciju, tu će biti više posla, a više će i da košta. Da bi se izvršila kompletna rekonstrukcija krova, potrebno je pre svega ukloniti dotrajali materijal koji se nalazi na postojećem krovu. U nekim slučajevima moguće je zadržati grede, ali samo ako se utvrdi da su one zaista očuvane. Na novopostavljene grede, ako su menjane, postavljaju se OSB ploče, hidro i toplotna izolacija, letve i preko toga dolazi novi crep. Ranije su se krovovi pravili samo od greda, letvi i crepa, a danas se više vodi računa o energetskoj efikasnosti i praksa je da se krov izoluje.

Koliko traje sanacija krova i kada se izvodi

Kao i svi građevinski radovi, tako i sanacija krova može da bude sprečena zbog nekih nepredviđenih situacija i loših vremenskih uslova i da se zbog toga "otegne". Ukoliko uklonimo sve nepredviđene situacije i radovi budu tekli po redu, proces sanacije krova bi trebalo da traje od 3 do 5 dana. S obzirom na to da se skida krovni pokrivač i da vreme mora da bude idealno, bez ikakvih padavina, ovakvi radovi se obično izvode u letnjem periodu, a nekada je, u zavisnosti od vremenskih uslova, moguće raditi i u kasno proleće i ranu jesen. Zbog ograničenja od najviše 5 meseci godišnje, potrebno je unapred planirati radove i na vreme rezervisati majstore za krov.

Renoviranje krova stare kuće može biti izazov

Kod nas postoji veliki broj starih kuća koje nikada nisu renovirane, što bi podrazumevalo i sanaciju krova. Na teritoriji Vojvodine to je najčešće slučaj sa starim "švapskim" kućama izgrađenim pre Drugog svetskog rata, koje se sada nalaze u prilično lošem stanju. Kada govorimo o krovovima tih kuća, renoviranje može da bude pravi izazov jer, pre svega, nije moguća reparacija samo jednog dela. Takođe, pre izvođenja radova potrebno je srušiti komplet rogove, venčanice i crep i postaviti potpuno novu građu.

Zubu vremena nisu odolele ni predratne zgrade i vile u gradovima, tako da za krovopokrivačkim radovima u Beogradu vape mnoge građevine koje su izgrađene između dva, a neke i pre Prvog svetskog rata.

krovopokrivački radovi beograd
Foto: freepik.com

Majstori za krov - cena

Kada planiramo izvođenje većih radova na kući, obično je cena ta koja ima poslednju reč o odabiru izvođača. Međutim, koliko god da je cena važna, ne sme biti jedini kriterijum za odabir majstora. Svima je poznata ona stara izreka "ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji" i to je zaista istina. Ako se po svaku cenu trudite da uštedite tamo gde ne treba, imaćete kasnije probleme koji će vas koštati još više.

Kada je reč o postavljanju krova, majstori radove naplaćuju po kvadratnom metru, a cena izvođenja ove vrste radova kreće se od 15 do 20 evra po kvadratu. Ako za primer uzmemo krov površine 150 kvadratnih metara, majstor će vam "za ruke" uzeti do 3.000 evra. U ovu cenu ulaze i radovi na uklanjanju stare građe.

Crep za krov - cena

S obzirom na prosečnu kvadraturu krova, cena crepa je veoma bitan faktor kada se odlučite da renovirate kompletan krovni pokrivač. U zavisnosti od nagiba vašeg krova, zavisi i koju ćete vrstu crepa moći da postavite. Primera radi, ukoliko imate ravan krov nagiba od 5 stepeni ne preporučuju se crepovi od opeke. Međutim, većinu krovnih pokrivača kod nas čine kosi krovovi, pa je tako crep od gline i najčešće rešenje.

Prodaja crepa vrši se na komad, a da bi se popunio jedan kvadratni metar, potrebno je otprilike 12 crepova. S obzirom na to da je cena jednog crepa na komad oko 60 dinara, cena crepa po kvadratu izašla bi vas oko 720 dinara.

Kao primer smo uzeli jeftiniju varijantu crepa, a na tržištu može da se nađe i crep nekih proizvođača koji se prodaje po ceni od 84 dinara po komadu. Ovo važi za crep klasične "cigla" boje, dok ćete za braon, bordo ili crni crep plaćati više od 100 dinara po komadu.

Ako uzmemo za primer prosečnu kuću od 100 kvadrata, površina krova je obično oko 150 kvadrata, što znači da će vam za ceo krov biti potreban crep u vrednosti od 108.000 dinara.

Pored crepa koji se stavlja na strane krova, potrebna vam je i ivična opeka, takozvani žljebnjak, čija je cena oko 300 dinara po komadu, kao i ventilacioni crep, čija je cena slična kao kod žljebnjaka. Koliko komada ovih delova crepa će vam biti potrebno zavisi od konstrukcije krova. Primera radi, ako imamo krov na dva voda, ukupne površine 150 kvadratnih metara, biće vam potrebno oko 13 žljebnjaka.

cena crepa po kvadratu
Foto: mrsiraphol

Limeni krovovi - cena u Srbiji

Limeni krovni pokrivači najčešće se koriste kod ravnih krovova, međutim sve su popularniji i kod ostalih oblika krovova jer se izrađuju i u vidu crepa i sa daljine ih je veoma teško razlikovati od klasičnih crepova. Najčešće se koriste materijali kao što su aluminijum, bakar, čelik i pocinkovani lim. Za pokrivanje krova limom kao oslonac koriste se betonska ploča ili daščana oplata, s tim što je za pokrivanje preko betonske ploče potrebno ugraditi drvene pakne.

Cena metalnog krovnog pokrivača kreće se od 600 do 1.100 dinara po metru kvadratnom, dok se limene ploče u obliku crepa izrađuju širine oko 1 metar i dužine oko 2 metra i koštaju od 800 do 1.200 dinara po komadu, u zavisnosti od oblika i materijala. Ukoliko smo se odlučili za limene ploče u obliku crepa čija je cena po komadu oko 1.000 dinara, za krov 150 površine kvadratnih metara biće nam potrebno oko 75.000 dinara.

limeni krovovi cena u srbiji
Foto: freepik.com / wirestock

Koliko košta izolacija krova

Poznato je da nedovoljno izolovan objekat rasipa toplotnu energiju, a u najvećem procentu, čak oko 30 odsto toplote, odlazi kroz kosi krov. Zbog toga je poslednjih godina toplotna izolacija krova postala praksa prilikom izgradnje novih i renoviranja starih objekata. Termoizolacija, najčešće kamena vuna, postavlja se između rogova krova, a preko toga potrebno je postaviti staklenu mineralnu vunu koja pruža visoku termičku i zvučnu zaštitu, kao i zaštitu od požara. Prosečna cena kamene vune po metru kvadratnom je oko 400 dinara, dok rolna staklene mineralne vune od 20 kvadratnih metara može da se kupi po ceni od oko 3.500 dinara. Za količinu ovog materijala najbolje je konsultovati se sa izvođačem radova, ali gruba procena, ukoliko pomnožimo cenu materijala sa kvadraturom krova je da će vas kamena vuna za 150 kvadrata krova izađi oko 60.000 dinara, dok bi cena staklene mineralne vune za istu kvadraturu izašla blizu 30.000 dinara. Pored kamene i staklene vune, biće vam potrebna i paropropusna, vodonepropusna folija koju ćete platiti oko 10.000 dinara za navedenu kvadraturu krova.

Ukupna cena renoviranja krova

Kada smo razjasnili šta nam je potrebno da renoviramo dotrajali krov, u nastavku ćemo ukratko izvući cene materijala i radova. Kao primer navodimo kuću od 100 kvadrata sa krovnom površinom od 150 kvadrata:

  • Drvena građa - oko 500 evra
  • Izolacija krova - oko 1.000 evra
  • Crep - oko 1.000 evra
  • Oluci, kazančići, opšivci, vetrobrani - oko 500 evra
  • Majstor - oko 3.000 evra

Kada saberemo cenu materijala i "ruke" majstora, dolazimo do zaključka da će vam za kompletnu sanaciju krova biti potrebno oko 6.000 evra. Ovo se odnosi na postavljanje crepa, dok će vas postavljanje limenog krova izaći malo jeftinije, ali ne mnogo.

Preporučeni krovni pokrivač prema kosini krova

Gradnja krovnog pokrivača deli krovove na tri kosine, a svaka kosina zahteva određenu vrstu materijala, koji će najbolje zaštiti objekat od vremenskih nepogoda i u isto vreme svojom težinom biti prikladan za nagib krova.

Ravni krovovi

Pod ravnim krovom podrazumeva se nagib od 2 do 5 stepeni, što znači da voda ima slabiji prirodan pad, pa samim tim da će slabije oticati sa krova. Kod ovakvih krovova problematični su spojevi između elemenata jer se voda tu najviše zadržava, pa je veća mogućnost prokišnjavanja. Kako bi voda lakše klizila sa krova, kod ravnih krovova preporučuje se bitumenski ili limeni krovni pokrivač.

Bitumenski krovni pokrivač

Iako bitumen ili tegola može da se koristi za sve kosine, najčešće ga srećemo kod ravnih krovova. Razlog tome je što je bitumen masna i smolasta supstanca na bazi nafte, ne propušta vodu, a postavlja se tako što se trake od navedenog materijala spajaju zavarivanjem. Cena bitumenskog pokrivača ili tegole zavisi od toga koja podloga se koristi, kao i od debljine bitumena i izaći će vas od 5 do 10 evra po metru kvadratnom.

Limeni krovni pokrivač

Limeni krovni pokrivači su takođe zastupljeni na svim kosinama, ali se najčešće upotrebljavaju kada je u pitanju krov minimalnog nagiba. Limeni krovni pokrivači izrađuju se od bakarnog ili pocinkovanog lima u vidu rebrastih ploča i mogu da izgledaju poput crepa.

Kosi krovovi

U grupu kosih krovova spadaju oni čiji je nagib od 5 do 30 stepeni, s tim što se nagib od 5 do 15 stepeni smatra blagim i preporuka je stavljanje limenog krova u obliku crepa, dok se za one sa nagibom od 20 do 30 stepeni kao pokrivač koristi crep od opeke, crep od betonskih vlakana ili betonski crep.

Crep od opeke

Crep od opeke je najčešće korišćen krovni pokrivač kod nas, budući da većina krovova na našem podneblju spada u grupu jače kosih krovova sa više od 20 stepeni nagiba. Crep od opeke detaljnije smo opisali u jednom od prethodnih pasusa i izneli računicu postavljanja takvog krovnog pokrivača.

Krovni pokrivač od cementnih vlakana

Ova vrsta pokrivača krova je znatno lakša od crepa od opeke i najviše odgovaraju krovovima kosine veće od 15 stepeni, dok su rebrasti pokrivači od istog materijala pogodni za pokrivanje ravnijih krovova kosine najmanje 7 stepeni.

Betonski crep

Da bi se postavio betonski crep, kosina krova treba da bude između 20 i 45 stepeni. Izrađuje se od cementa, vode i agregata, sa dodatim pigmentom, a kako je beton sam po sebi težak, to je i najveća slabost ove vrste crepa. Ipak, on ima i prednosti kao što su otpornost na hladnoću i neporoznost.

Strmi krovovi

Strme krovove karakteriše kosina veća od 30 stepeni i oni su manje zastupljeni kod nas jer više odgovaraju planinskim krajevima sa višom nadmorskom visinom i predele sa čestim padavinama. Upravo zbog toga se i prave pod velikim nagibom, da se padavine ne bi zadržavale na krovu. Zbog velike kosine, moraju oprezno da se biraju materijali, pa je tako idealan krovni pokrivač za ovakve nagibe drvena šindra, odnosno crepovi napravljeni od zimzelenog drveća koje sadrži veliku količinu smole.

drvena šindra
Foto: freepik.com / pvproductions

Da li je za sanaciju krova potrebna dozvola?

Mnogi u radove na sanaciji i rekonstrukciji krova ulaze ne razmišljajući o tome da li su im potrebne dozvole za izvođenje radova. Međutim, ukoliko bilo šta radite na stambenom objektu, urbanističko odeljenje opštine u kojoj se objekat nalazi mora da bude obavešteno o tome.

Ako je reč o tekućem investicionom održavanju i adaptaciji, odnosno o radovima na objektu koji ne menjaju prvobitni izgled i dimenzije objekta, kao što je npr. zamena krova i krovne konstrukcije, biće potrebno samo pismeno obaveštenje nadležnom građevinskom odeljenju o prijavi izvođenja radova i vremenskom intervalu izvođenja.

Ako se radi o rekonstrukciji, odnosno o rušenju postojećeg i izgradnji novog, a da se pritom prave izmene kojima se menja prethodni spoljni izgled objekta, potrebno je uraditi izmenu i dopunu plana objekta, pribaviti građevinsku dozvolu i uplatiti određene takse.

Ukoliko planirate radove na krovu, detaljnije informacije možete da dobijete u odeljenju za urbanizam svoje opštine.

Manji troškovi uz redovno održavanje

Najskuplje je odjednom platiti rekonstrukciju krova jer je potrebna zamena svih delova krovne konstrukcije i pokrivača. Kako biste u budućnosti izbegli ogromne troškove, savetuje se redovno, sezonsko održavanje krova. To podrazumeva čišćenje oluka od lišća i prljavštine dvaput godišnje, čišćenje crepova i limarije od prašine, mahovine i drugog rastinja, kao i redovan pregled krovnog pokrivača, naročito posle velike oluje. Proverite da li se crep negde pomerio i da li curi voda. Ukoliko dođe do nekog problema, na taj način ćete pravovremeno reagovati i sanirati štetu uz male troškove.