Siguran sam da ćete se složiti sa mnom kada kažem da je za ručni sat potrebno stvoriti naviku. Mnogi su probali, retki su uspeli. Među mnogima sam i ja, sa svojih nekoliko pokušaja da svakodnevno nosim sat na levoj ruci. Budem uporan par nedelja, posle sve češće zaboravim na njega i tako dan po dan, ruka se polako vrati u komforniji osećaj bez tereta. Već duži period nisam ni pokušavao da nosim sat, može se reći da sam odustao od ideje i pomirio se sa činjenicom da je to za mene nemoguća misija. Međutim, nedavno je moj brat kupio Galaxy Watch i ja sam se momentalno zaljubio u to malo čudo tehnike. Uz ljubav, vratila se ideja da ponovo pokušam da stvorim naviku, jer ipak, ovo nije običan časovnik, ovo je pametni sat koji ima pregršt zanimljivih opcija.

Nakon što sam dobrih nekoliko sati njakao Galaxy Watch, proverio sam gde ima da se kupi i koliko košta. Deset sekundi kasnije, realnost me udarila u glavu – 32.000 dinara?!?!? Nema šanse da izdvojim toliki novac za neko kinesko đubre (da, odmah je dobio novi naziv, kad ne mogu da ga priuštim). I kao što to uvek biva, algoritam na sajtu za kupovinu mi je predložio neke drugačije varijante, između ostalih, tu se našla Mi Band 5, pametna narukvica. Hm, šta mu to dođe? Vidim, izgleda kul, futuristički, ne privlači pažnju i košta 6.000 dinara. Klik gore, klik dole, pa ovo i ne deluje loše!

Pošto sam u Mi porodici telefona već par godina, prvo sam koristio Xiaomi Redmi 7, a sada imam Xiaomi Redmi 9T Pro i generalno sam zadovoljan, rešio sam da izvučem 6.000 iz novčanika i kupim narukvicu. Čak i da mi se ne svidi, u glavi mi je uvek pomisao na otkup mobilnih telefona, tako da ću je lako prodati…

Prvi utisak: više od narukvice, manje od pametnog sata

Čim sam je izvadio iz kutije, shvatio sam da se ovde radi o ozbiljnom proizvodu. Pre svega, narukvica je veoma lagana, prati je minimalistički dizajn, lako se kači na ruku i stvarno izgleda moderno. Na ruci nemam onaj osećaj težine, ne žulja, ne grebe… Ekran je diskretan i emituje taman dovoljno svetlosti, čak i napolju, po danu. Ceo gornji deo narukvice je zapravo ekran u boji osetljiv na dodir pored koga je uklopljeno samo jedno „home“ dugme ispod stakla, tako da je i to praktično osetljivo na dodir. Mora tako da bude, zato što je narukvica vodootporna.

Mi Band 5 – Heart Rate Monitor

Pre upotrebe, narukvicu je potrebno povezati sa telefonom, a to se radi putem Mi Fit aplikacije koju sam pronašao u Google Play prodavnici. Iako i bez aplikacije imate osnovnu „časovnik“ funkciju, pun potencijal se dobije kroz aplikaciju. Znači, skinuo aplikaciju, uključio bluetooth, povezao… sve je prilično intuitivno. Nakon toga, putem Mi Fit aplikacije kreirate korisnički nalog gde upisujete kilažu, visinu, zato što je Mi Band 5 zapravo fitnes narukvica, ali o tome ću nešto kasnije. Pored toga, kroz aplikaciju podešavate temu, prečice, koje aplikacije mogu da šalju notifikacije na narukvicu, bluetooth otključavanje telefona i još mnogo toga. Računajte da vam treba oko dva sata igranja, da sve dođe na svoje.

Sve u svemu, uređaj poseduje dosta „smart watch“ opcija, ali ipak nije glomazan kao sat, manje troši bateriju, puni se svakih 7-10 dana i u suštini, stvarno izgleda kao narukvica.

Zašto mi je potrebna „pametna narukvica“?

Ne bih da prolazim kroz sve moguće funkcije i opcije koje Mi Band nudi (to potražite na YT recenzijama), ali moram da navedem one najvažnije, koje će sigurno svima biti od koristi.

Časovnik opcija
Prva i osnovna stvar, početni ekran koji prikazuje trenutno vreme, datum i dan u nedelji. Opcija časovnika se aktivira čim okrenete zglob, kad želite da pogledate koliko ima sati. Trenutno vreme se prikazuje i kada dodirnete „home“ dugme na ekranu. Kao što sam ranije rekao, možete promeniti temu, odnosno dizajn početnog ekrana, možete staviti custom pozadinu. Ja sam podesio skroz crnu pozadinu sa belim slovima, da se uklapa sa kompletnim dizajnom.

Notifikacije sa telefona
Druga osnovna stvar, kroz Mi Fit aplikaciju podesite koje aplikacije sa telefona mogu da šalju notifikacije na narukvicu. Ja sam podesio email, podsetnik, Facebook, Instagram, Messenger, pozivi. Znači narukvica blago vibrira i prikaže notifikaciju na ekranu. Postoji i prečica, pa notifikacije možete i naknadno da pročitate. Što se poziva tiče, narukvica konstantno vibrira i na ekranu imate mogućnost da prekinete vezu ili ugasite to. Veoma korisno. Uz pomoć ovih notifikacija, manje koristim telefon i ne vadim ga iz džepa zbog svakog obaveštenja, samo bacim pogled na Mi Band.

Mi Band 5 – Notifikacije

Alarm, budilnik
Ovome se nisam ni nadao, ali budilnik je genijalan. Možete napraviti prečicu na narukvici i pred spavanje samo uključite alarm za ujutro. I onda, kad je vreme za buđenje, narukvica blago vibrira, bez ikakvih iritantnih zvukova, pištanja i tome slično. Ne morate verovati, ali budim se dosta smireniji. Naravno, alarm se gasi dodirom na ekran narukvice.

Vremenska prognoza
Kakvo će veme biti sutra? Ako uključite lokaciju na telefonu, na narukvici možete videti prognozu vremena za grad u kome se nalazite. Kad se naviknete na ovu opciju, postane veoma korisna.

Prečica za gašenje tona na telefonu
Još jedna jednostavna, a korisna stvar. Možete podesiti prečicu uz pomoć koje ugasite ton na telefonu, tj. prebacite ga u Silent režim.

Brojač koraka, brojač potrošenih kalorija
E ovde dolazimo do onog fitnes dela. Cilj Mi Band 5 narukvice je da unapredi život korisnika. Pa tako konstantno broji korake i potrošene kalorije, a tu onda imate nekoliko režima: trčanje, vožnja bicikla, teretana, šetanje, veslanje, itd. Pored toga, prikazuje potrošene kalorije za celu sedmicu, prikazuje pređenu kilometražu… kad je povezan sa telefonom, dobijete GPS putanju i još mnogo toga. Meni, iskreno, ovo i nije tako potrebno, ali dobro, ume nekad da pokrene čoveka, kad vidiš da si danas napravio samo 3.000 koraka i spržio 200 kalorija. Što se tiče tog fitnes dela, Mi se stvarno potrudio da to bude opširno, detaljno i precizno. Tako da, na vama je da istražite i koristite šta želite.

Mi Fit aplikacija – Status

Merač stresa
Kako vreme prolazi, ova opcija mi se sve više sviđa. Naime, Mi Band 5 konstantno meri otkucaje srce i još neke meni nepoznate parametre, na osnovu kojih stvara sliku koliki stres korisnik trpi. I mogu vam reći da pogađa, tačno detektuje neke stresne situacije. E sad, tu može da se podesi mnogo toga. Možete podesiti da vas upozorava kad dođete do određenog nivoa stresa, pa da aktivira neku opciju za disanje, tj. da pratite uputstva na ekranu i dišete u skladu sa njima, to valjda smiruje… Opet, imate grafički prikaz celog dana, pa možete videti kad ste bili pod najvećim stresom, pa da nešto učinite po tom pitanju. Recimo, date otkaz, razvedete se, opsujete komšiju, itd.

Bluetooth otključavanje telefona
Ako imate telefon pod šifrom, što je danas normalno, znate koliko je dosadno stalno kucati šifru ili patern… ili ako imate čitač otiska prsta, znate da to nekad hoće da baguje, ako su vam mokre ruke ili ako napolju radite nešto, pa imate prašine na prstima. E tu u pomoć dolazi Mi Band koji možete podesiti da automatski otključa telefon kad je narukvica u blizini. Znači meni je dovoljno da uzmem telefon u ruku i prevučem prstom prema gore i on samo otključa ekran.

Mi Fit aplikacija – Analiza sna

Analiza sna
E ovo je posebna priča. Nisam ni slutio koliko ću postati zavistan od ove opcije. Ukratko, Mi Band 5 nosite tokom spavanja i on meri kakav san zapravo imate. Ujutro, na ekranu telefona dobijete detaljnu analizu i ukupan rezultat. Mogu vam reći da je rezultat tačan, realan i da dosta pomaže. Uz objašnjenje svake stavke i savete kako da unapredite ukupan rezultat, možete pogledati vremensku liniju vašeg sna, pa tako znate kada ste bili u „deep sleep“ modu, u REM fazi, kada ste se budili i tome slično. Još jednom da naglasim, na kraju dobijete savete šta i kako da radite, kako biste popravili kvalitet sna. Genijalno.

Dodatne Mi Band opcije koje ne koristim

Pored gore navedenih, Mi Band 5 poseduje i neki PAI đavo, nisam baš najbolje shvatio čemu služi, ali mislim da je reč o nekom ukupnom rezultatu o zdravlju korisnika. Zatim podsetnik za događaje koje posebno kreirate na telefonu, štopericu, svetski sat, opciju za aktiviranje kamere na telefonu, pa kao da služi kao daljinski za kameru…

Tu su još i opcije za muziku, odnosno prečice za plejer na telefonu, merač pulsa, ali i opcija za menstrualni kalendar, što će sigurno biti od koristi ženskom polu.

Ako slučajno izgubite telefon u kući, možete da kliknete Find device i telefon će početi da ispušta glasan zvuk, da ga lakše nađete. Eto, ima i to.

Mi Band 5 – Senzori

Problemi i opšti utisak

Kada pričamo o problemima, na celu priču utiče gomilu faktora, od verzije softvera, telefona sa kojim je povezan, verzije Androida, pa čak i pogrešnim podešavanjima aplikacije. Ono što sam ja primetio, posle 20 dana korišćenja je sledeće:

  • par puta je izgubio konekciju sa telefonom
  • kada uključite sve moguće opcije i merenje pulsa svaki minut, brzo troši bateriju, pa neće potrajati 10 dana
  • kada sam isključio lokaciju na telefonu, pa je kasnije ponovo uključio, poremetila mi se opcija za vremensku prognozu, pa sad nikako ne mogu da je vratim u prethodno stanje
  • pošto nemirno spavam, u toku noći mi se jednom otkačila narukvica, ali dobro, odmah sam je vratio
  • hoće da se nakupi prašina sa unutrašnje strane, pa preporučujem da redovno operete celu narukvicu

Sve u svemu, Mi Band 5 bih preporučio svakom ko ne voli da nosi sat, ko želi da unapredi zdravlje i smanji upotrebu mobilnog telefona. Uređaj je dosta izdržljiv, već sam par puta zakačio ekran, ali nema nikakvih ogrebotina. Gumena narukvica mi deluje kvalitetno, lako se čisti i ne žulja kada se nosi (čitaj, ne čupa dlake). USB punjač je skroz praktičan, ima magnetne pinove i samo se zakači sa donje strane narukvice. Realno gledano, za 6.000 ne možete kupiti dobar običan, a ne smart watch, tako da je ova narukvica idealno rešenje koje će zadovoljiti sve potrebe kako redovnih korisnika, tako i sportista koji ipak traže nešto više. Detaljne specifikacije uređaja, ali i ranije verzije poput Mi Band 4, Mi Band 4C potražite na sajtu Mi Srbija, da sad ovde ne smaramo sa voltima i milimetrima…

Autor: Coki, smsoglasi.rs