Prodali ste robu i sada treba da je pošaljete kupcu? Ukoliko tako nešto nikada niste radili, normalno je da postoji strah da ćete poslati robu, a da pare nikada nećete dobiti ili da će se roba zagubiti negde usput.

Najbolje rešenje je, svakako, prodaja robe nekome u blizini i lična primopredaja robe i novca. Na taj način vi ćete biti sigurni da ćete dobiti novac, a kupac da će dobiti robu. Ako ipak prodate robu nekome živi dalje od vas, onda je brza pošta najbolje rešenje. Kupac robu neće moći da dobije pre plaćanja, a vama će kurirska služba doneti na ruke ili uplatiti na račun novac koji je uzela od kupca.

Šta treba da znate prilikom slanja paketa brzom poštom

Odabir najbolje kurirske službe

U našoj zemlji postoji nekoliko kurirskih službi i jako je bitno da se raspitate o tome kako koja posluje. Pitajte rođake i prijatelje kakva su njihova iskustva i pročitajte iskustva drugih na internetu, pa na osnovu toga odlučite koga ćete angažovati.

Pozivanje kurirske službe i priprema paketa za slanje

Kada ste odabrali željenu kurirsku službu, potrebno je dogovoriti se oko primopredaje paketa. Tom prilikom raspitajte se na koji način treba da upakujete određenu vrstu robe. Kada ste robu upakovali, fotografišite paket da biste imali dokaz da je roba pažljivo upakovana, ukoliko do kupca stigne oštećeno pakovanje ili prepakovana roba, što znači da je paket otvaran. Ne zaboravite da naglasite na paketu ukoliko se u njemu nalazi nešto lomljivo. Kurir će po robu verovatno doći istog ili narednog dana.

Obavezno dobro proverite ime i adresu kupca

Pre slanja paketa, obratite pažnju na to da li ste dobro upisali ime kupca i njegovu adresu. Nekada jedna mala greška može da napravi problem, a posebno ukoliko ste upisali pogrešan broj kuće ili zgrade.

Ne zaboravite na priznanicu

Nemojte ni da pomišljate da predate paket, a da ne uzmete od kurira priznanicu ili potvrdu o preuzimanju paketa. Pre nego što se rastanete sa kurirom, dobro proverite da li su na priznanici ili potvrdi upisani tačni podaci. Ovo će biti ključno ukoliko se paket izgubi na putu do kupca i omogućiće vam da naplatite štetu, u zavisnosti od uslova kurirske službe.

Obavestite kupca da je roba poslata

Poslali ste robu i vaš posao je tu završen. Obavestite kupca kada će moći da očekuje robu. Dok roba ne stigne, čuvajte fotografiju paketa i priznanicu.